Sursă foto: Gazeta de Cluj

Cei doi poliţişti din cadrul Centrului Educativ Buziaş au fost surprinşi într-o înregistrare video în timp ce aplicau bătăi unui tânăr deţinut, fapt care a dus la iniţierea unei anchete penale de către procurori pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă.

În urma intervenţiei Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, cei doi poliţişti au fost plasaţi sub control judiciar în timpul cercetărilor.

În filmarea care a devenit publică, luni după-amiaza, se poate observa cum aproximativ 20 de tineri din Centrul Educativ Buziaş sunt scoşi în curtea instituţiei şi plasaţi lângă un gard. Într-un moment tensionat, doi poliţişti iau un tânăr din grup şi îl trântească la pământ, aplicându-i lovituri violente cu pumnii, picioarele şi bastoanele. După aplicarea violenţelor, tânărul este ridicat de pe sol şi adus înapoi în rândul colegilor săi, dar unul dintre poliţişti se îndreaptă imediat către alt tânăr din grup, îl apucă de gât şi îl loveşte în faţă.

Sâmbătă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a anunţat că i-a pus sub acuzare pe cei doi poliţişti agresori, identificaţi ca fiind G.S. – agent şef principal şi Ş.A.G. – agent în cadrul Centrului Educativ Buziaş.

Parchetul a dezvăluit: „În data de 24.07.2023, în jurul orelor 16, în incinta Centrului Educativ Buziaş, pe fondul unui conflict verbal între persoanele internate, inculpatul G.S. ar fi aruncat-o la pământ pe persoana vătămată C.S. – un deţinut în Centrul Educativ Buziaş, după care ar fi lovit-o cu mâna, cu tonfa din dotare şi cu genunchiul. În acelaşi timp, inculpatul Ş.A.G. ar fi ţinut-o imobilizată pe persoana vătămată C.S. în timpul agresiunii, provocându-i astfel leziuni care au necesitat 1 – 2 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. După acest incident, inculpatul G.S. s-a îndreptat către persoana vătămată V.I. – un alt deţinut în Centrul Educativ Buziaş, pe care l-a prins de gât şi l-a lovit cu palma peste faţă, fără a-i provoca leziuni care să necesite zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.”

Cazul a fost semnalat de către ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care a publicat înregistrarea cu bătaia aplicată de cei doi poliţişti pe Facebook.

Alina Gorghiu a declarat: „Imaginile sunt greu de privit şi par ireale pentru România anului 2023. Minorii şi tinerii deţinuţi din Centrul Educativ Buziaş sunt trataţi cu bestialitate de către aceşti poliţişti. Este revoltător şi inadmisibil modul în care unii angajaţi din acest centru înţeleg să îşi exercite atribuţiile.

Am luat primele măsuri necesare: am depus denunţul penal şi am demis conducerea unităţii imediat. Am solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să interzică orice contact între cei doi poliţişti din înregistrare şi ceilalţi deţinuţi. Am dispus şi trimiterea Corpului de control al ministerului la Buziaş pentru o investigaţie detaliată. În plus, voi cere organizarea de urgenţă a unor cursuri de specializare pentru personal, precum şi şedinţe de consiliere pentru minori.

Vreau să fiţi siguri că nu voi tolera astfel de acte de brutalitate. Oameni cu astfel de reacţii comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepţie! Zero toleranţă. Trebuie să ne reamintim că rolul acestei instituţii este să reeduca copiii şi tinerii şi să-i reintegreze social, nu să le distrugă vieţile cu violenţă.

Aceşti minori trebuie îndrumaţi prin educaţie şi comunicare eficientă pentru a ieşi definitiv din cercul infracţional şi pentru a dezvolta competenţele necesare pentru o reintegrare eficientă în societate după eliberare.”

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *