logo
RNTV Live

Poliția de frontieră va face controale în baza unei analize de risc odată cu aderarea la spațiul Schengen

romania-schengen-465×390
Constantin Corina

Cornel Laurian Stoica, șeful Poliției de Frontieră, subliniază că, după aderarea României cu frontierele aeriene la Spațiul Schengen, angajații diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot efectua controale aleatorii și verifica documentele pasagerilor cu terminale mobile conectate la toate bazele de date relevante naționale și ale Spațiului Schengen.

Conform datelor prezentate într-o emisiune televizată de către chestorul de poliție Cornel Laurian Stoica, care conduce Poliția de Frontieră, în 2023 au tranzitat 23 de milioane de pasageri pe toate cele 17 aeroporturi, iar aproximativ 14 milioane au trecut prin Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni. Statisticile arată că aproximativ 70% dintre acești pasageri au călătorit către statele din Spațiul Schengen, iar restul de 30% spre state non-Schengen.

”Trebuie să ştim că în zona de terminal Schengen, în toate terminalele vor fi patrule mixte de poliţişti, jandarmi, care vor veghea la siguranţa noastră. Vor face controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care ştim că sunt date în urmărire, sub control judiciar şi aşa mai departe. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei de Frontieră împreună cu celelalte arme, s-a dezvoltat o aplicaţie pe un terminal mobil, practic un telefon, cu care colegii mei şi ceilalţi din celelalte arme pot verifica documentele persoanei şi vor observa dacă documentul este dat pierdut, furat, dacă este una şi aceeaşi persoană, dacă există o alertă pe numele persoanei, iar în momentul în care vor identifica această persoană, o vor conduce în linia a doua de control pentru a lua măsurile legate”, a afirmat şeful Poliţiei de Frontieră, la Antena 3.

”Practic, România este pregătită cu aeroporturile şi porturile să intre în spaţiul Schengen. (…) Noi am luat măsuri şi suntem pregătiţi să facem faţă unui flux mai mare de pasageri”, a adăugat şeful Poliţiei de Frontieră.

Cetățenii români sau străini care călătoresc către destinații non-Schengen vor fi supuși acelorași verificări ca și până acum. Există fluxuri dedicate în acest sens în toate aeroporturile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor