logo
RNTV Live

Planetele Neptun și Uranus sunt văzute în culorile lor reale pentru prima dată

_132212735_uranus_and_neptune_images_640-2x-nc.png
Constantin Corina

Ideile noastre despre culorile planetelor Neptun și Uranus au fost greșite, arată cercetările conduse de astronomi din Marea Britanie

Imaginile de la o misiune spațială din anii 1980 au arătat că Neptun este de un albastru intens, iar Uranus verde. Cu toate acestea, un studiu a descoperit că cele două planete gigante de gheață au nuanțe similare de albastru-verzui.

S-a constatat că imaginile anterioare ale lui Neptun au fost îmbunătățite pentru a evidenția detaliile atmosferei sale, modificând astfel adevărata sa culoare.

Într-adevăr au făcut ceva ce cred că oricine de pe Instagram va fi făcut la un moment dat în viața sa, au ajustat culorile“, a spus profesorul Catherine Heymans, Astronomul Regal al Scoției și profesor de astrofizică la Universitatea din Edinburgh, la BBC Radio 4 Today.

Ei au accentuat albastrul doar pentru a dezvălui caracteristicile pe care le puteți vedea în atmosfera lui Neptun, și de aceea imaginea arată foarte albastră, dar în realitate, Neptun este destul de similar cu Uranus.”

Astronomii știau de mult timp că majoritatea imaginilor moderne ale celor două planete nu reflectă în mod precis culorile lor reale, conform profesorului Patrick Irwin de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea.

“Chiar dacă culoarea artificial saturată era cunoscută la momentul respectiv printre oamenii de știință planetari – și imaginile au fost publicate cu legende care explicau acest lucru – această distincție s-a pierdut în timp.”

Dr. Robert Massey, director adjunct al Royal Astronomical Society (RAS), a explicat că îmbunătățirea imaginilor este procedura normală în cercetarea astronomică.

Ar fi nebun să te uiți la o imagine astronomică și să nu crezi că a fost îmbunătățită. Trebuie să fie, pentru că așa sunt procesate pentru a vedea lucrurile.

Nu este vorba că ar fi existat vreo conspirație să se țină asta departe de public!

Profesorul Irwin și echipa sa au prelucrat datele originale pentru a produce ceea ce pretind a fi “cea mai exactă reprezentare până acum” a culorilor atât ale lui Neptun, cât și ale lui Uranus.

Percepția inițială greșită a apărut pentru că imaginile captate de misiunea spațială Voyager 2 a NASA în anii 1980 au înregistrat imaginile în trei culori separate.

Culorile au fost recombinate pentru a crea imagini color compozite, care nu erau întotdeauna echilibrate cu exactitate. Contrastul a fost, de asemenea, puternic îmbunătățit pentru a scoate în evidență detalii în nori, benzi și vânturile planetelor. În cazul lui Neptun, ambele procese l-au făcut mai albastru decât este în realitate.

În studiul recent, cercetătorii au utilizat date de la Telescopul Spațial Hubble Imaging Spectrograph și Multi Unit Spectroscopic Explorer de la Very Large Telescope al Observatorului European din Emisfera Sudică.

Analiza a dezvăluit că Uranus și Neptun au o nuanță similară de albastru-verzui, cu o ușoară diferență datorată faptului că Neptun are un strat de ceață mai subțire.

Studiul a arătat, de asemenea, că Uranus pare puțin mai verde în timpul verii și al iernii sale, când unul dintre poli este îndreptat spre Soare. Dar în timpul primăverii și toamnei, când Soarele este deasupra ecuatorului, are o tentă mai albastră.

Cercetarea a fost publicată în revista Monthly Notices of the RAS.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor