Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină marchează deschiderea sezonului Premiilor Nobel din acest an și este primul care a fost anunțat pe 2 octombrie 2022 de către Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Solna, Stockholm, Suedia.

Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm a decernat Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie pe anul 2023 doi laureați: cercetătoarea de origine maghiară, Katalin Karikó, și americanul Drew Weissman. Acești pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager (ARNm) au fost recunoscuți pentru descoperirile lor care au deschis calea dezvoltării vaccinurilor eficiente împotriva COVID-19.

Comitetul a declarat că „Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2023 a fost acordat lui Katalin Karikó și Drew Weissman pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva COVID-19.”

Premiul Nobel este unul dintre cele mai prestigioase premii din lumea științifică și este selectat de către Adunarea Nobel a Universității de Medicină Karolinska Institute din Suedia. Acest premiu este însoțit de o recompensă financiară de aproximativ 1 milion de dolari.

Într-o ceremonie care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie, cu ocazia aniversării morții inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, regele Suediei va înmâna premiile Nobel.

În 2022, premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost acordat paleogeneticianului suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale referitoare la genomul hominizilor dispăruți și la evoluția umană, inclusiv secvențierea genomului omului de Neanderthal și descoperirea unei rude umane necunoscute anterior, denisovanii.

Premiile Nobel, care au fost acordate pentru prima dată în 1901, au fost create de către inventatorul suedez al dinamitei, Alfred Nobel, și sunt decernate pentru realizări remarcabile în domeniile științei, literaturii, păcii și economiei.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat în trecut pentru descoperiri semnificative, cum ar fi razele X, penicilina, insulina și ADN-ul, care au avut un impact profund asupra medicinii și științei.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *