Pierderi mari pentru fermieri! Din ce în ce mai puține vaci pentru carne

Producătorii de carne de vită din România se confruntă cu pierderi semnificative, având o medie anuală de aproximativ 1.000 de lei pe animal, din cauza creșterii cheltuielilor și scăderii consumului. Despite prețurile care au rămas constante pe kilogramul de carne vie în ultimii trei ani, fermierii se confruntă cu o creștere de 30% a costurilor operaționale, conform informațiilor economica.net.
Pe piața locală, carnea de vită importată acoperă în mare măsură consumul, doar 30% provenind din producția internă. Astfel, crescătorii de animale din România se străduiesc să găsească o piață care să compenseze cheltuielile, generând astfel o pierdere anuală de aproximativ 1.000 de lei pe animal.
Inflația a afectat bugetele gospodăriilor, obligând producătorii locali să vândă sub cost pentru a atrage clienți. Conform asociației din industrie, aceste pierderi, inclusiv subvențiile de stat, ajung la aproximativ 1.000 de lei pe animal pe an.
Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), a evidențiat dezechilibrul semnificativ: “Costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, dar prețurile cu care vindem au rămas neschimbate. De exemplu, tăurașul în viață costă 15 lei pe kilogram, la fel ca acum trei ani. Pierderea este evidentă, în jur de 1.000 de lei pe an, pe cap de animal, inclusiv sprijinul guvernamental și subvențiile pentru terenurile agricole. Majoritatea ar vinde chiar și mâine dacă ar obține un preț corect”.
Grigorean a mai subliniat că fermierii au solicitat sprijin în mod repetat, cerând cel puțin 70 de euro pe vacă pe o perioadă de aproximativ șase luni, dar apelurile lor au rămas fără răspuns.