Deja tradițional pentru luna februarie, primarul Alin Moldoveanu, încearcă (pentru a treia oară) desființarea Serviciului Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare (SPAEPCA), printr-un proiect de hotărâre supus consultării publice.
Propunerea edilului din Câmpina a fost respinsă de Consiliul Local atât în 2021 (cu 5 voturi pentru și 14 împotrivă), cât și în 2022 (cu 4 voturi pentru, 6 voturi împotrivă, 6 abțineri), aleșii locali motivând, între altele, că trecerea Piaței Centrale în subordinea primarului n-ar aduce niciun beneficiu real pentru comunitate, fiind doar un gest de răzbunare al lui Alin Moldoveanu, aflat în conflict deschis cu Marian Nistor, șeful Pieței la acea vreme, scrie Oglinda de Azi.
În final, Marian Nistor a demisionat din cauza acuzațiilor publice că ar fi reținut fără să vireze la bugetul de stat contribuțiile angajaților, chestiune nedovedită printr-un document oficial de la o instituție a statului nici până în prezent. De asemenea, în noiembrie 2022, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat „UAT Municipiul Câmpina, prin reprezentantul său legal, Moldoveanu Alin” cu amendă contravențională în valoare de 2000 de lei pentru discriminare la adresa lui Marian Nistor.
Ce dorește primarul?
Dorința edilului de a-și subordona Piața pare a fi justificată de cheltuielile mari cu salariile celor 25 de angajați de acolo. Din proiectul de hotărâre introdus în aceste zile în consultare publică pentru a treia oară în ultimii doi ani nu reies vreun plan de restructurare ori modernizare a instituției, modalități de a face mai rentabilă Piața și nici intenția de a rezolva nemulțumirile cumpărătorilor care de-a lungul timpului au devenit din ce în ce mai multe, notează aceeași publicație citată.
Totuși, raportul de specialitate al lui Moldoveanu spune că „activitatea specifică a acestui serviciu se poate realiza în condiții de eficiență prin intermediul unui compartiment funcțional înființat în cadrul aparatului de specialitate al primarului. În această situație, angajați ai serviciului public aflați în perioada de preaviz vor putea ocupa, prin transfer, în condițiile legii, posturile vacante din acest compartiment. (…) Din analiza fondului de salarii întocmită de Direcția juridică, rezultă că prin desființarea serviciului se va realiza o economie la bugetul local de 620.000 lei anual, sumă estimată, luând în calcul faptul că în compartimentul funcțional care va prelua obiectivul de activitate al serviciului va fi prevăzut un număr mai mic de posturi, comparativ cu cel din structura actuală a acestui serviciu, reducându-se cu un număr de 9 posturi, activitățile suport urmând a fi preluate de celelalte structuri funcționale din cadrul Primăriei”.
Presa locală, nemulțumită de situație
„Niciun cuvânt despre numărul concret de angajați care se vor transfera de la Piață în aparatul de specialitate al primarului, doar faptul că ulterior adoptării proiectului de hotărâre, directorul interimar al Pieței va fundamenta un necesar de posturi. Conform raportului, din cele 25 de posturi cuprinse în organigrama Pieței, mai sunt ocupate în acest moment doar 17 (5 sunt vacante și 3 temporar vacante), ceea ce înseamnă că există deja o economie la buget din acest punct de vedere. (…)
A treia încercare a primarului Moldoveanu de a-și subordona Piața Centrală va avea, cel mai probabil, șanse de reușită de această dată, pe fondul faptului că matematica votului în Consiliul Local s-a modificat în ultima vreme în favoarea sa. Ce beneficii va aduce comunității această schimbare rămâne de văzut dacă proiectul va trece de votul Consiliului Local.” – Oglinda de Azi
Documentația proiectului de hotărâre cu caracter normativ, ce ar urma să intre în vigoare la 1 iunie 2023, poate fi consultată pe site-ul Primăriei, iar propunerile cu valoare de recomandare din partea cetățenilor pot fi depuse până la data de 20 februarie 2023.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.