Pianista Ioana Maria Lupașcu, angajată a Filarmonicii din Ploiești, a murit joi dimineață, la vârsta de 45 de ani. 

Anuntul a fost făcut de colegii săi pe pagina de Facebook. „Cu sufletele îndurerate vă anunțăm că prietena și colega noastră, Ioana Maria Lupascu, a plecat dintre noi. Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București. Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și toți cei ce au cunoscut acest suflet pur, și îi asigurăm de tot sprijinul nostru în aceste momente dureroase. Sincere condoleanțe!”, a anunțat Filarmonica Paul Constantinescu – Ploiești. 

Actrița Daniela Nane, o bună prietenă a Ionei Maria Lupașcu, a spus de asemenea:  „Aș vrea să scriu despre această mare artistă, dar nu pot încă. Vă spun doar că Ioana va fi depusă astăzi la capela bisericii Boteanu-Ienii din București, după ora 15.30. Diseară la ora 18 va fi acolo o slujbă ținută de părintele Ioan de la Biserica Sf. Ciprian, duhovnicul ei. La noapte se va face priveghere și va fi pomenită de pr. Costel la Sf. Liturghie, de la ora 00.00, iar mâine, de la ora 17, i se vor citi Stâlpii. Slujba de înmormântare va avea loc în biserica Boteanu-Ienei sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 10, apoi se va pleca la cimitirul Străulești 2. Sunteți bineveniți. Dumnezeu s-o ierte!” 

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București.

Ioana Maria Lupașcu a început să studieze pianul la vârsta de patru ani și a cântat pentru prima dată în public la vârsta de șase ani.

În anul 2000 a absolvit Conservatorul de Muzică din București, apoi a ales să-și continue studiile în Elveția la Conservatoire du Lausanne -unde a luat masteratul la Nivel de Virtuozitate. După 3 luni, artista a ales să se mute în Italia, devenind studentă a marelui pianist Lazăr Berman, la Accademia Europa di Musica.

După absolvirea celor trei ani de master în Spectacole Solistice, ea a avut șansa să lucreze cu maestrul Berman, care a definit-o „dincolo de orice îndoială o solistă cu posibilități tehnice și artistice”.

În România, Ioana Maria Lupașcu a cântat aproape în fața tuturor orchestrelor filarmonice: București (Orchestra Națională Radio și Bucharest Symphonic Pops, Filarmonica Națională București, Orchestra Operei Naționale București), Ploiești, Bacău, Botoșani, Cluj, Craiova, Tg. Mureș, Arad, Iași, Timișoara, Sibiu, Galați, Târgoviște, Constanta, Satu Mare).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *