Rezultatele Eurobarometrului din acest an, dedicat educației financiare, indică faptul că 30% dintre români se pot considera analfabeți financiar. Cu toate acestea, un studiu realizat de Institutul de Economie Mondială contrazice această cifră, susținând că doar 10% dintre români dispun de competențe financiare. Claudia Petrescu, cercetătoare senior la Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), parte a Academiei Române, a adăugat că aceste evaluări sunt critice, deoarece 51% dintre români consideră că au cunoștințe financiare mai bune decât concetățenii lor.

Petrescu a subliniat că rezultatele testelor PISA indică o situație similară, cu 40% dintre elevi considerați analfabeți funcționali, iar datele din 2018 sunt mai proaste decât cele din 2013. Această situație evidențiază o problemă majoră în sistemul educațional, iar soluția ar putea fi implementarea unor strategii pentru îmbunătățirea educației financiare încă din școală.

Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) a lansat Raportul de Politică Publică „Educația Financiară – între necesitate și oportunitate”, cu privire la nivelul de educație financiară al românilor. În contextul acestui raport, Banca Comercială Română (BCR) a anunțat lansarea celei de-a doua ediții a programului LifeLab, un proiect de educație financiară în școli. Nicoleta Deliu-Pașol, director comunicare & CSR la BCR, a subliniat importanța educației financiare pentru toate categoriile de vârstă și a menționat că LifeLab, prin intermediul profesorilor și materialelor educaționale dezvoltate, contribuie la promovarea educației financiare interdisciplinare.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *