Peste o treime din populația Tuvalu a solicitat vize climatice pentru Australia, în contextul amenințării scufundării insulei!
Peste o treime dintre locuitorii Tuvalu, o mică națiune insulară din Pacific aflată în pericol din cauza creșterii nivelului mării, au depus cereri pentru obținerea unei vize climatice speciale care le-ar permite să se stabilească în Australia, potrivit datelor oficiale citate de Reuters.
Viza face parte dintr-un acord bilateral privind clima și securitatea, cunoscut sub numele de tratatul Falepili Union, semnat între Tuvalu și Australia în 2023.
Programul permite cetățenilor din Tuvalu să trăiască, să muncească și să studieze în Australia, beneficiind de aceleași drepturi în domeniul sănătății și educației ca cetățenii australieni. Numărul vizei este însă limitat la 280 de locuri pe an, pentru a preveni un posibil exod de creiere.
Ambasadorul Tuvalu la ONU, Tapugao Falefou, a declarat că a fost surprins de numărul mare de solicitări: „Comunitatea urmărește cu interes cine vor fi primii migranți climatici”.
Până în prezent, 1.124 de persoane s-au înscris la loteria de vize, iar numărul total al beneficiarilor – incluzând și membrii familiilor – a ajuns la 4.052. Cererile pot fi depuse până pe 18 iulie.
Tuvalu, cu o populație de aproximativ 11.000 de persoane răspândite pe nouă atoli între Australia și Hawaii, este una dintre cele mai vulnerabile țări în fața schimbărilor climatice.
Altitudinea medie a teritoriului este de doar doi metri, iar în ultimele trei decenii nivelul mării a crescut cu 15 cm – de 1,5 ori mai mult decât media globală.
Previziunile NASA indică faptul că, până în 2050, mareele zilnice ar putea scufunda jumătate din atolul principal Funafuti, unde locuiește 60% din populație.
În cel mai pesimist scenariu, dacă nivelul mării crește cu 2 metri, 90% din suprafața atolului ar putea fi sub apă.
Pentru a face față acestei crize, autoritățile din Tuvalu au construit deja 7 hectare de teren artificial și intenționează să extindă acest proiect, cu speranța că vor putea menține insula locuibilă cel puțin până în 2100.