Conform datelor publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în perioada 1948-1989, Securitatea a înregistrat peste 9.000 de persoane care au redactat „înscrisuri duşmănoase”. Acestea sunt clasificate în trei categorii principale: scrisori anonime (6.538 autori), fiţuici cu conținut duşmănos (1.810 autori) și inscripții (graffiti) cu conținut duşmănos (455 autori).

Dintre autorii scrisorilor anonime, 1.151 au folosit pseudonime, alegând semnături precum „Popa Melcu”, „Sărmanul Vasile”, „John Lenon” sau „Cadavrul Viu”. În plus, 805 persoane au trimis scrisori către postul de radio „Europa Liberă”, iar Securitatea a identificat și a acționat împotriva a 758 de persoane care s-au adresat lui Nicolae Ceaușescu, Secretarul General al Partidului Comunist Român.

CNSAS subliniază că, deși multe dintre aceste scrisori nu se încadrau în categoria memoriilor legale adresate instituțiilor, Securitatea le-a catalogat ulterior ca fiind duşmănoase. Fenomenul înscrisurilor duşmănoase a devenit o problemă semnificativă pentru Securitate, care a mobilizat resurse considerabile pentru a identifica autorii, însă mulți dintre aceștia au rămas neidentificați.

Din statisticile CNSAS, se observă că majoritatea protestatarilor (5.927) s-au adresat organelor de presă, în special celor locale. Printre publicațiile centrale, „Scânteia” (organul central de presă al PCR) și Radioteleviziunea au fost cele mai frecvente destinații pentru scrisori, cu 189 și 182 de adresări, respectiv.

Scrisorile anonime au fost trimise și către instituții și persoane cu funcții de conducere, Securitatea luând măsuri împotriva 604 persoane care s-au adresat Comitetului Central al PCR, 236 care s-au adresat Consiliului de Stat, 52 către Marea Adunare Națională și 116 către diferite ministere.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews