Sursă foto: Opinia Buzau

Programul Masă Caldă, încă în stadiul de proiect și valabil și în 2023, cuprinde aceeași cantitate de instituții de învățământ: 450, conform unei inițiative de ordonanță de urgență publicată pentru dezbatere publică de către Ministerul Educației pe platforma edu.ro.

Costul zilnic al mesei pentru un elev se menține la 15 lei. Cu toate că se apropie cu doar o lună până la debutul anului școlar 2023-2024 (începând cu 11 septembrie, conform datelor), în proiect se subliniază că „implementarea programului trebuie să înceapă de la 1 septembrie 2023, dată de referință pentru începerea noului an școlar 2023-2024, până la care autoritățile locale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a alimentelor și să semneze contractele de servicii necesare.”

Ca o rememorare, conform noilor legi ale Învățământului Preuniversitar, publicate în Monitorul Oficial, Ministerul Educației se angajează să acopere un număr de un milion de elevi în cadrul unui program numit Masă Sănătoasă în școli. Suma maximă zilnică alocată pentru masa caldă a unui elev rămâne aceeași, 15 lei, conform proiectului de Ordonanță de Urgență, pus la dispoziție în consultare publică de către Ministerul Educației.

În cazurile în care furnizarea mesei calde nu este posibilă sau în cazul în care cantinele nu există, pachetul alimentar trebuie să cuprindă următoarele: o felie de pâine sau o chiflă, produse pe bază de carne și/sau brânză/lactate, legume precum roșii, castraveți, salată sau alte produse similare, precum și un fruct.

Numărul de școli și grădinițe incluse în programul Masă Caldă va rămâne neschimbat, fiind aceleași 450, ca și în anul precedent. Suma alocată de către Guvern prin intermediul bugetelor locale pentru acest an va totaliza 195.000 mii lei.

„Finanțarea Programului-pilot în anul 2023, în perioada desfășurării cursurilor preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, corespunzătoare anului școlar 2023-2024, se alocă bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unitățile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București suma de 195.000 mii lei.”

Totuși, nu este precizat în proiect numărul elevilor care vor beneficia de masa caldă. Anul trecut, ministrul Educației preciza atunci când a extins numărul școlilor beneficiare de la 350 la 450, că ar fi în plus 38.000 de elevi.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *