Sursa foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

În intervalul 30 mai – 1 iunie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a intervenit la nivel național în peste 4.700 de situații de urgență

În cadrul acestor misiuni, pompierii militari și echipajele SMURD au acționat cu promptitudine pentru salvarea și sprijinirea populației afectate de diverse incidente.

Cea mai mare parte a intervențiilor, respectiv 3.858, au fost dedicate acordării primului ajutor medical, peste 3.800 de persoane fiind asistate de echipele SMURD. În paralel, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 144 de incendii și au desfășurat 782 de misiuni de protecție a comunităților. Datorită acestor acțiuni coordonate, 31 de persoane aflate în situații critice au fost salvate.

În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în perioada 1 iunie, ora 07:00 – 2 iunie, ora 07:00, au fost semnalate efecte în 11 localități din 9 județe, printre care Bacău, Brașov, Covasna, Galați, Harghita, Maramureș, Neamț, Prahova și Vrancea. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o locuință, patru beciuri, 58 de curți și o stradă.

Județul Covasna a fost printre cele mai afectate, în special localitățile Boroșneu Mare, Băcel și Lunca Mărcușului, unde aproximativ 300 de gospodării au fost inundate în urma revărsării râurilor. Pentru protejarea comunităților, au fost realizate trei breșe controlate în digurile pâraielor Zagon și Valea Mare, care permit devierea apei în mod controlat.

De asemenea, în urma inundațiilor care au afectat Salina Praid, județul Harghita, au fost identificate riscuri privind prăbușirea planșeului unei galerii miniere. În acest sens, s-a impus evacuarea populației și construirea unui dig de apărare cu panouri metalice și saci de nisip.

În dimineața zilei de 2 iunie, 125 de persoane erau încă evacuate: 75 în județul Covasna (localitățile Băcel, Boroșneu Mare și Chichiș), 23 în județul Brașov (Făgăraș) și 27 în județul Harghita (Praid). În plus, 27 de persoane din localitatea Îngărești (Neamț) rămân izolate rutier, accesul fiind posibil doar pietonal sau cu vehicule de teren.

În prezent, nu există persoane blocate și nici urgențe medicale care nu pot fi gestionate. Intervențiile pentru remedierea efectelor continuă în județele Brașov, Covasna și Harghita, echipele IGSU fiind mobilizate pentru readucerea zonelor afectate la normalitate. Situația este atent monitorizată prin Centrul Operațional Național al IGSU, asigurând o reacție rapidă și eficientă în caz de urgență.