În primele șase luni ale anului 2024, mai mult de 3.600 de companii au intrat în insolvență, o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, conform analizei StartupCafe.ro. Dintre acestea, 72 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro, comparativ cu 33 în prima jumătate a anului trecut, potrivit CITR.

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, a subliniat că aceste companii sunt esențiale pentru economie și că trebuie investigate cauzele insolvenței pentru a găsi soluții adecvate. Cinci factori principali au fost identificați: problemele de lichiditate, creșterea costurilor operaționale, acumularea de datorii, scăderea cererii și a vânzărilor și deciziile de management necorespunzătoare.

Analiza sectorială realizată de CITR arată că principalele sectoare afectate sunt comerțul (26% din insolvențe), construcțiile (20%), industria prelucrătoare (12%), transportul și depozitarea (10%) și hotelurile și restaurantele (7%). Cele mai afectate regiuni sunt București (aproximativ 574 de companii), Bihor (aproximativ 257) și Cluj (aproximativ 215).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews