Sursă foto: edupedu.ro

Peste 2.000 de profesori au semnat o petiție lansată pe platforma online Declic, prin care solicită desființarea titularizării pe școală și înlocuirea ei cu titularizarea pe normă. Această petiție, adresată ministrului Educației, Ligia Deca, mai propune renunțarea la repetarea examenului de angajare a potențialilor profesori, astfel încât concursul să fie susținut o singură dată de cei care încearcă pentru prima oară sau, de cel multe ori, doar de către cei care nu reușesc să obțină o notă mai mare de 7.

Inițiativa a fost lansată de profesoara de discipline socio-umane, Nina Vasile. În textul trimis către Edupedu.ro, pe care îl prezentăm integral mai jos, aceasta subliniază că „regândirea statutului de titular depinde atât de noii profesori care intră în sistem, cât și de eficiența educației care este din ce în ce mai slăbită în prezent”.

Petiționarii subliniază că nu trebuie așteptat ca cei care ar trebui să iasă la pensie să părăsească sistemul sau să se bazeze pe înlocuirea lor de către natură și timp. Ei argumentează că educația are nevoie de profesori noi, iar cei mai buni vor fi motivați să vină la salarii decente și la un concurs care nu necesită repetarea până când profesorii își epuizează resursele, deși au obținut deja o notă de titularizare.


Potrivit textului petiției, se atrage atenția că mulți profesori debutanți în învățământ sunt ținuți în mod forțat în statutul de suplinitori timp îndelungat, din cauza repetării în mod nelimitat a examenului de titularizare, chiar și în situația în care majoritatea profesorilor activi deja în sistem obțin note peste 7 – nota minimă pentru a deveni titular în prezent. Această situație are la bază denumirea statutului de titular, care presupune ca un profesor să aibă o normă întreagă, de 18 ore pe săptămână, la o singură școală.

Cu toate acestea, în ultimii cel puțin 10 ani, multe materii au avut un număr redus de ore de predare pe săptămână, iar pentru disciplinele socio-umane (cum ar fi logica, psihologia, sociologia, filosofia, artele plastice, muzica), acestea se predau doar o oră pe săptămână și nu în toate profilurile și specializările, nici în toți cei patru ani de liceu sau gimnaziu.

Acest lucru face ca denumirea de „titular pe școală” să nu corespundă realității de pe teren, deoarece doar un singur profesor la o școală poate îndeplini condiția de a avea toate orele la o singură școală, în timp ce restul, deși au norme întregi, își desfășoară activitatea în mai mult de o singură școală (de obicei în maxim 3 școli), conform explicațiilor oferite de profesoara Nina Vasile.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro...

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *