Sursă foto: Catena

În perioada 17-28 iulie, a avut loc cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat Fidelis din 2023, organizată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM. Aproximativ 1.300 de donatori de sânge au participat la campania intitulată „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, investind în total 106 milioane de lei în titluri de stat.

Acești investitori donatori au beneficiat de o tranșă specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediții, în valoare de 7,3%, pentru achiziționarea de titluri de stat emise în lei, cu o scadență de un an.

În total, suma investită în această ediție a Programului Fidelis a depășit 2,390 de miliarde de lei. În emisiunea în euro, cu o scadență de 5 ani și o dobândă de 5,45%, au fost plasați peste 210 milioane de euro în cele 6484 de ordine. A doua cea mai accesată emisiune a fost cea în lei, cu o scadență de 3 ani și o dobândă de 7,20%, în care s-au plasat în total 421,765 milioane de lei în 4884 de ordine.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că suma investită în această ediție demonstrează că românii sunt familiari cu programul și aleg titlurile de stat pentru economiile lor, iar cererea a fost semnificativă pentru tranșele în lei și euro. De asemenea, a menționat că numărul mare de donatori care au participat la campanie confirmă entuziasmul pentru caracterul social al acestei inițiative. În comparație cu campania precedentă, numărul donatorilor din București a crescut cu 35%, de la 1.408 la 2.202 donatori.

La nivel național, în luna iulie, 31.295 de persoane au donat sânge, cu cele mai multe înregistrări în București, Cluj, Argeș, Timiș și Prahova. De asemenea, pentru prima dată, un centru de donare a fost organizat chiar în sediul Ministerului Finanțelor, unde s-au înscris 230 de persoane, din care 170 au finalizat donarea, iar sângele colectat a acoperit cererea pentru peste 450 de pacienți.

În cadrul celor 12 oferte primare de vânzare de titluri de stat Fidelis, derulate în ultimii patru ani prin Bursa de Valori București (BVB), Ministerul Finanțelor a atras în total 758,2 milioane lei și 329,1 milioane euro de la populație. Prin intermediul acestor oferte, s-a strâns peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro) de la investitori.

Investitorii-donatori au beneficiat de o scădere de 10 ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei, și au avut acces la condițiile avantajoase ale noii emisiuni, dacă au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

‏‏‎ ‎

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *