logo
RNTV Live

Perspectiva pentru Dan Ilie Morega: Posibilitatea evitării pedepsei penale după patru incidente fără permis auto, analizată în lumina concluziilor medicale

dan_ilie_morega
Theo Tănăsescu

Comisia de expertiză din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a concluzionat că Dan Ilie Morega, fostul prefect al județului Gorj și deputat PNL, prezintă o diminuare a discernământului și, ca urmare, nu este apt să conducă un vehicul, conform informațiilor oferite de Realitatea Plus. Expertiza indică posibilitatea ca Morega să fie reevaluat peste șase luni, conform recomandărilor, iar aceste concluzii au fost transmise și către Poliția Rutieră Gorj. Potrivit Codului Penal, o faptă săvârșită în condiții de iresponsabilitate nu este considerată infracțiune, deoarece autorul nu poate fi considerat responsabil pentru acțiunile sale. De asemenea, pentru a elimina caracterul penal al faptei, starea de iresponsabilitate a persoanei trebuie să fie prezentă în momentul comiterii faptei și să fie totală.

În seara zilei de luni, 26 februarie, Dan Ilie Morega a fost adus la spital după ce a fost oprit la volan de polițiștii rutieri pentru a patra oară, în ciuda faptului că îi fusese retras permisul de conducere. După finalizarea audierilor, Morega a consimțit să fie internat și să fie supus unei expertize.

„Nu m-au întrebat nimic. Am stat de vorbă. Ne-am întreținut cordial. Au fost foarte amabili și plăcuți. Am acceptat benevol să fac o expertiză medicală. Dacă expertiza medicală este corectă, pot să conduc. Eu sunt întreg la cap. Am acceptat să fac expertiză în mod benevol. Mafia lucrează. Eu nu mă duc la arest. Nu am furat. Este incredibil să merg la arest“, a afirmat Morega.

În decembrie 2023, Poliția Gorj a fost informată în scris de doi medici, un psihiatru și un neurolog, că, în urma unui consult, au rezultat niște probleme și că fostul parlamentar nu mai este apt să conducă autovehicule.

Conform legislației în vigoare, medicul psihiatru a informat Poliția că i-a transmis lui Dan Ilie Morega un bilet de trimitere pentru obținerea unui aviz medical că este apt să conducă autovehicule.

Legea prevede, în astfel de cazuri, când un medic specialist constată unele probleme de sănătate, ca deținătorul unui permis de conducere să obțină în termen de 30 de zile avizul medical care-i dă dreptul de a conduce, în caz contrar, permisul îi este retras până când nu prezintă un astfel de aviz.

Morega nu a mers în termen de 30 de zile și i s-a retras, astfel, permisul de conducere. Chiar dacă a făcut plângere împotriva deciziei de retragere, executarea actului nu se suspendă.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor