logo
RNTV Live

Persoanele neasigurate vor putea accesa servicii gratuite din Planul Național de Cancer începând cu 1 iulie

Casa-Nationala-de-Asigurari-de-Sanatate_48939009c7
Constantin Corina

Dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a anunțat că începând cu 1 iulie, persoanele neasigurate din România vor beneficia de servicii medicale gratuite incluse în Planul Național de Cancer, finanțate din bugetul de stat.

Planul include servicii de prevenire, diagnosticare și tratament al cancerului pentru persoanele neasigurate, marcând un progres semnificativ comparativ cu alte țări. Fondurile alocate vor varia în funcție de numărul pacienților care solicită îngrijiri și primesc un diagnostic de cancer.

Pacienții neasigurați care caută ajutor medical se vor adresa inițial medicului de familie. Dacă există suspiciuni de cancer, un oncolog va efectua investigații suplimentare și teste specializate pentru a confirma diagnosticul.

Acest proces asigură că persoanele neasigurate primesc același standard de îngrijire ca și pacienții asigurați atunci când se confruntă cu cancerul. Planul național de combatere a cancerului urmărește reducerea ratelor ridicate de mortalitate asociate diferitelor tipuri de cancer prin furnizarea de servicii medicale complete și la timp.

„Principalul factor este să controlezi evoluția bolii – să îl înveți pe pacient cum să o facă, dar și să prevină îmbolnăvirea, prin educație medicală. Obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea – toți sunt factori care duc la îmbolnăviri”, arată președintele CNAS, conform HotNews.

Ministrul Sănătății a transmis:„În ceea ce priveşte pacienţii neasiguraţi, în mod evident, nu ştiu dacă presiunea va fi pe spitale, dar pentru pacienţi neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, pentru că pacienţii neasiguraţi, fie că beneficiază de servicii minimale la medicul de familie, pentru că acolo este, de fapt, grosul, şi se vede că au crescut… este de anul trecut implementat. Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii. Deci, o creştere mai mult de zece ori a numărului de beneficiari”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor