Conform datelor, momentul la care adormi (cronotipul) pare să influențeze sănătatea mentală a tinerilor. Un studiu am examinat legătura dintre cronotip și sănătatea mentală în rândul adolescenților

Însă studiile anterioare nu au luat în calcul durata somnului sau ora de începere a școlii în această asociere și nici nu au analizat o gamă variată de aspecte legate de sănătatea mintală. În acest studiu, am examinat legătura dintre cronotip și sănătatea mentală în rândul unui eșantion reprezentativ de adolescenți participanți la sondajul Canadian Health Behavior in School-Aged Children din 2014 (29,635 de elevi, 362 de școli).

Ei au determinat cronotipul prin utilizarea timpului de somn mediu în timpul weekendului și au analizat corelațiile folosind regresii pe mai multe niveluri, ajustate pentru durata somnului, ora de începere a școlii și caracteristicile individuale, familiale și geografice.

Timpul mediu de somn la mijloc (cronotipul) a fost de 04:11 ore. O întârziere cu o oră în timpul somnului a fost asociată cu o serie de probleme emoționale (cu o creștere de 0,34 puncte, comportamente problematice (cu o creștere de 2,0% interval de încredere 95% 1,4%, 2,6%), o mai scăzută bunăstare emoțională (cu o scădere de 0,19 puncte interval de încredere 95% 0,09, 0,20) și mai puține comportamente prosociale (cu o scădere de 0,18 puncte [interval de încredere 95% 0,08, 0,29]).

Un cronotip mai târziu a fost asociat cu o sănătate mentală mai precară, independent de durata somnului și ora de începere a școlii, și în domeniile de internalizare și externalizare a sănătății mentale.

De aceea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica mecanismele implicate în această asociere. Momentul somnului, și nu numai durata acestuia, poate reprezenta o considerație importantă pentru sănătatea mentală a tinerilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *