Turiștii care plănuiesc să urce pe munte în această perioadă sunt avertizați cu privire la riscul ridicat de avalanșă în Munții Bucegi, Făgăraș și Ceahlău, mai ales la altitudini de peste 1800 de metri.

În ultimele zile, stratul de zăpadă a crescut semnificativ, mai ales în Carpații Orientali și în estul Carpaților Meridionali, unde grosimea acestuia depășește pe alocuri 40-60 cm. În zonele adăpostite, depozitele de zăpadă pot ajunge chiar la 1-2 metri.

Partea superioară a stratului de zăpadă, de 20-40 cm, este instabilă și stă deasupra unor cruste de gheață mai vechi. În plus, în zonele înalte s-au format plăci de vânt, mai ales pe versanții orientați spre nord. Aceste condiții favorizează alunecările spontane de zăpadă.

Specialiștii atrag atenția că greutatea suplimentară exercitată de zăpada recent depusă crește riscul declanșării avalanșelor, care pot fi de dimensiuni mici sau medii. Situația devine și mai periculoasă în momentul în care turiștii sau schiorii traversează zonele cu zăpadă instabilă, amplificând riscul de producere a unor alunecări masive.

Pentru Munții Bucegi, Făgăraș și Ceahlău, riscul de avalanșă este considerat „însemnat” la altitudini de peste 1800 m, iar în restul zonelor montane acesta variază de la moderat la redus. Salvamontiștii și meteorologii recomandă turiștilor să evite traseele alpine și să fie extrem de precauți dacă plănuiesc să schieze în zonele vizate.

Pentru siguranță, informați-vă înainte de a porni pe munte și respectați indicațiile autorităților. Munții pot fi frumoși, dar și periculoși în această perioadă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews