logo
RNTV Live

Pentru alegerile din 9 iunie, românii din străinătate vor avea la dispoziție 915 secții de votare

Ganea-la-vot-3
Constantin Corina


Ministerul Afacerilor Externe va organiza 915 secții de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a emis, în acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr. 868/2024 publicat in Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 434 / 10 mai 2024, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (9) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare şi ale art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024”, informează sâmbătă MAE.

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate, un număr total de 915 secții de votare, marcând astfel o creștere semnificativă față de scrutinele anterioare. Această cifră este cu 80 de secții mai mare decât numărul de secții de votare înființate la alegerile prezidențiale din 2019 (835 de secții), cu 167 mai multe decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secții) și cu 474 mai multe decât secțiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 (441 de secții).

Principalele țări gazdă ale comunităților românești din diaspora vor găzdui cele mai multe secții de votare, Italia ocupând primul loc cu 150 de secții, urmată de Spania cu 147 de secții și de Marea Britanie cu 104 secții. Propunerile Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate privind secțiile de votare au avut la bază consultări periodice cu reprezentanții comunităților de cetățeni români din diaspora, luând în considerare și dinamica relocării cetățenilor români înregistrată în ultimii ani.

Lista completă a secțiilor de votare din străinătate și a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor. MAE aduce la cunoștință că la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetățenii români cu drept de vot care se află temporar sau au domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție organizată în afara țării, prezentând un document de identitate românesc valabil în ziua votării.

Procesul de vot va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 22:00, iar alegătorii prezenți la sediul secției de votare sau în rândul de așteptare la ora 22:00 vor putea să-și exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor