Fenomenul Valea Cerbului
Pensionarii preferă vacanţele „mortale”. Fenomenul Valea Cerbului, Buşteni, în trend încă de pe vremea lui Ceauşescu.
„Dacă nu curge, pică!”, spune o veche vorbă românească. La fel le-a picat ideea şi pensionarilor fără buget prea mare să se bucure de vacanţă prelungită. Şi nu doar că este mai ieftină decât la hotel ci chiar se fac unele economii. Este vorba de bani mai puţini daţi pe întreţinerea de la bloc. Pe timp de vară mulţi pensionari se mută cu cortul pe Valea Cerbului.
Acest adevărat fenomen există încă de pe vremea lui Ceauşescu, însă acum prinde din ce în ce mai mult teren. Rulota le-a devenit casă, iar locul a devenit cartier sezonier.
Vacanţă printre fiare sălbatice
În teorie pare o vacanţă de vis. Ce îţi poţi dori mai mult decât oferă natura? Peisaje superbe, aer curat şi vecini de rulotă care devin prieteni?
În realitate cei aproximativ 300 de pensionari care vin an de an aici se expun unor riscuri foarte mari. Trebuie să le ţină piepr urşilor, mistreţilor şi vremii extreme cu temperaturi foarte mici, dar şi furtunilor şi vijeliilor de vară.
În prima seară, anul ăsta, în martie, a venit un porc mistreţ, un porc mare. Bărbati-miu zice: vezi că vine ursul. O, ce urs mare vine. Era un porc mistreţ. Aş putea să spun că cea mai periculoasă amintire e prima noapte în rulotă. Am fost în prima poieniţă şi a venit o vijelie în noaptea aia, de am zis că ne ia pe sus şi ne ţineam de mână aşa şi el zice: Doamne, dacă e să murim, murim fericiţi, a spus Iuliana Ivaşcu pentru Digi 24.ro
Chiria pe Valea Cerbului costă 100 lei pe lună pentru o rulotă şi include taxa pentru colectarea gunoiului menajer şi curăţarea toaletelor ecologice.