subteran sursă foto ZiareLive.ro

Câteva sute de mineri de la exploatările de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, care fac parte din Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), au organizat joi un protest în fața sucursalelor miniere, exprimându-și nemulțumirea față de prevederile proiectului de lege a pensiilor, conform relatărilor Agerpres.

La protest au participat minerii care au ieșit din primul schimb, dar și angajați care desfășoară activități la suprafață, aceștia din urmă renunțând la pauza de masă pentru a se alătura colegilor lor.


Minerii susţin că noua lege este discriminatorie, deoarece angajaţii care se vor pensiona după prevederile acestui act normativ vor avea pensii mai mici cu peste 40%, comparativ cu cei care au ieşit deja la pensie. „Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Un miner care astăzi ar avea o pensie de 8.400 de lei, pe noua lege va avea o pensie de 4.800 de lei. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, (…) să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri”, a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

Liderul sindical a adăugat că este împotriva prelungirii vârstei de pensionare, afirmând că activitatea minerilor se desfăşoară în condiţii mai grele ca în trecut, iar minele şi centralele electrice pe bază de cărbune se vor închide din anul 2032. „Ştim că activitatea noastră va deveni istorie din anul 2032, dar vrem să ne fie respectată demnitatea de român şi de cetăţeni europeni”, a punctat Câmpean.

El a mai spus că amendamentele la proiectul legii pensiilor, propuse de mineri, ar urma să fie discutate luni, la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, şi apoi în plen.

Preşedintele Sindicatului Muntele a arătat că situaţia este tensionată şi că există riscul „să se ridice toată Valea Jiului” în cazul în care aspectele semnalate nu vor fi soluţionate.

Ce îi nemulţumeşte?

Minerii afirmă că noua lege este discriminatorie, deoarece cei care se vor pensiona conform acesteia vor avea pensii mai mici cu peste 40%, în comparație cu cei care au ieșit deja la pensie. „Protestul nostru este legat de pensii și de cuantumul lor. Un miner care, în prezent, ar avea o pensie de 8.400 de lei, conform noii legi, va primi doar 4.800 de lei. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, (…) să mi se spună că au fost luați prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri”, a declarat președintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

Liderul sindical a subliniat că se opune prelungirii vârstei de pensionare, argumentând că munca minerilor se desfășoară în condiții mai dificile decât în trecut, iar minele și centralele electrice pe bază de cărbune urmează să fie închise începând cu anul 2032. „Suntem conștienți că activitatea noastră va deveni istorie începând cu anul 2032, dar dorim să ne fie respectată demnitatea ca români și cetățeni europeni”, a subliniat Câmpean.

A adăugat că amendamentele propuse de mineri la proiectul legii pensiilor urmează să fie discutate în cadrul ședinței Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților, programată pentru luni, și apoi în plen.

Președintele Sindicatului Muntele a subliniat că situația este tensionată și că există pericolul ca „întreaga Valea Jiului să se mobilizeze” dacă aspectele semnalate nu vor fi rezolvate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *