logo
RNTV Live

PELIȘOR, DESCHIS ÎN NOAPTEA MUZEELOR

Costin

Sambata la ,,Noaptea Muzeelor” Castelul Pelisor a putut sa fie vizitat gratuit de catre localnici si turisti. Din pacate, Pelesul nu a intra in programul de vizitare gratuita. Astfel iubitorii de cultura au putut sa faca un tur ghidat la Castelul Pelisor in intervalul orar 17:00 si 21:15, cand a fost si ultima intrare.

Vizitatorii au putut afla de la muzeografi istoria Castelul Pelisor. Edificiul a fost ridicat intre anii 1899 si 1902, de arhitectul ceh Karel Liman si decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig, devenind, incepand cu anul 1903, resedinta de vara a principilor mostenitori ai Romaniei. Acesta a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993.

Castelul Pelisor, cu o valoare inestimabila, este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea paraului Peles. In paralel cu castelul Peles, au fost construite in apropiere, Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor, Casa Gradinii, iar mai tarziu, intre 1899 – 1902, Castelul Pelisor, un dar oferit de regele Carol I principilor mostenitori.

Intregul castel a fost decorat pentru a fi o resedinta princiara, si poarta amprenta unei personalitati puternice, a reginei Maria. Dormitorul de aur este decorat dupa planurile si desenele reginei, cu mobila sculptata in lemn de tei aurit. Tot dupa planurile reginei a fost decorat si biroul ei, iar peretii Camerei de aur sunt decorati cu frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema Scotiei, locul sau natal.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor