logo
RNTV Live

Pe 17 mai, este sărbătorită Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei

download
Constantin Corina

În fiecare an, la 17 mai, se sărbătorește Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei. Această dată marchează momentul semnificativ în care homosexualitatea a fost eliminată din lista bolilor de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în 17 mai 1990

Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei (IDAHOTB) este o inițiativă menită să atragă atenția asupra violenței și discriminării cu care se confruntă comunitatea LGBTQIA+ la nivel global. Anual, la data de 17 mai, evenimentul își propune să sensibilizeze decidenții politici, liderii de opinie, publicul și mass-media cu privire la aceste probleme.

Tema IDAHOTB pentru anul 2024 este „No one left behind: equality, freedom and justice for all”, iar tema din anul precedent a fost „Together always: united in diversity”.

Cu toate că au existat progrese în recunoașterea drepturilor comunității LGBTQIA+ în ultimele decenii, aceste minorități se confruntă încă cu discriminare și violență în multe țări din lume. Drepturile lor nu sunt întotdeauna respectate sau protejate în fața legilor și politicilor discriminatorii, iar stigmatizarea și violența rămân probleme importante.

Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei a fost instituită în 2004 de către Comitetul IDAHO (International Day against Homophobia), condus de Louis-Georges Tin. În timp, tematica evenimentului s-a extins pentru a include și transfobia și bifobia, reflectând diversitatea problemelor cu care se confruntă comunitatea LGBTQIA+.

Homofobia, transfobia și bifobia reprezintă atitudini negative și comportamente discriminatorii îndreptate împotriva persoanelor LGBTQIA+. Aceste fenomene sunt adesea legate de lipsa de înțelegere și acceptare a diversității de orientări sexuale și identități de gen.

În ultimii ani, numeroase țări și organizații internaționale au recunoscut oficial Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, organizând evenimente și campanii pentru a susține drepturile și demnitatea persoanelor LGBTQIA+.

Chiar dacă există încă mult de făcut în privința recunoașterii și protejării drepturilor comunității LGBTQIA+, Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei reprezintă un moment important pentru conștientizarea și mobilizarea în lupta pentru egalitate și dreptate pentru toți, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor