logo
RNTV Live

Patroni din Ungaria sunt reținuți de polițiști în urma descoperirii unei evaziuni fiscale de peste 4,5 milioane lei

euro bani
Theo Tănăsescu

Cinci cetățeni ungari, administratori ai unor companii din Oradea și Sântion, sunt sub investigație pentru evaziune fiscală. Aceștia sunt acuzați că au pus în practică un plan evazionist menit să prejudicieze bugetul consolidat al statului, cu un prejudiciu estimat la 4.564.235 lei, conform unui comunicat emis miercuri de către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bihor.

Potrivit sursei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) din Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au efectuat marţi trei percheziţii domiciliare, în Oradea, pentru documentarea şi probarea activităţii infracţionale a celor cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 37 şi 51 de ani, toţi din Ungaria, cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Din cercetări, a reieşit că, în perioada mai 2021 – ianuarie 2024, aceştia ar fi deţinut succesiv, calitatea de administratori ai două societăţi comerciale din localitatea Sântion şi ai uneia din Oradea şi ar fi creat astfel un circuit evazionist, cu scopul prejudicierii bugetului consolidat al statului, potrivit Agerpres.

Astfel, prin intermediul celor două societăţi comerciale, cele cinci persoane ar fi efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri (hrană pentru animale) supuse taxării inverse, de la firme din Ungaria, pe care le-ar fi facturat ulterior către cea de-a doua societate comercială din localitatea Sântion.

Firme tampon pentru mâncare pentru animale luată Ungaria

“Societatea comercială din Oradea şi cea din Sântion ar fi acţionat ca firme tampon între furnizorii ungari şi beneficiarul român, realizându-se doar un circuit scriptic de facturi, spaţiile de depozitare şi mijloacele auto cu care s-ar fi efectuat achiziţiile intracomunitare aparţinând celei de-a doua societăţi comerciale, din localitatea Sântion. De asemenea, prin interpunerea societăţii din Oradea şi a primei din Sântion, s-ar fi urmărit cantonarea în sarcina acestora a TVA-ului datorat bugetului de stat, care nu ar mai fi fost plătit, firmele fiind introduse voit în procedura insolvenţei”, se arată în comunicat.

În urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au descoperit şi ridicat în vederea cercetărilor diferite înscrisuri şi documente, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în desfăşurarea activităţii infracţionale. Totodată, poliţiştii au dispus indisponibilizarea stocului de marfă (hrană pentru animale), în valoare de 277.641 de lei.

Poliţiştii SICE din cadrul IPJ Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celor în cauză.

Activitatea poliţiştilor de investigare a criminalităţii economice bihoreni a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Oradea.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor