Sursă foto: Romania TV

Patriciu Achimaş-Cadariu, deputat PSD și profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, este iniţiatorul Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC). Acesta a declarat luni că, în ultima vreme, s-au înteţit atacurile împotriva PNCC legiferat în 2022, şi că, ce priveşte România, instrumentul de luptă împotriva cancerului recunoscut de UE este documentul de anul trecut.

Patriciu Achimaş-Cadariu: „Câteva lămuriri importante mai ales pentru pacienţii oncologici! Dată fiind înteţirea atacurilor împotriva Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC), legiferat în noiembrie 2022, sunt necesare câteva precizări. Prima: un astfel de subiect, cu valenţe atât medicale, cât şi manageriale, se discută exclusiv cu argumente, la obiect. A doua: Instrumentul de luptă împotriva cancerului recunoscut la nivelul UE este reprezentat în România de PNCC.”

Deputatul clujean al PSD a amintit că PNCC din 2022 a devenit lege, care trebuie respectată.

„În actuala legislatură, s-a constituit, la nivelul Parlamentului, grupul de lucru care a elaborat un plan adaptat particularităţilor locale – PNCC. A fost respectată îndeaproape metodologia specifică, pusă în acord şi cu Planul European, care vine cu o finanţare generoasă.

Acest PNCC, devenit apoi Legea nr. 293/2022, a fost deschis luni de zile dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), având pe ultimele pagini inclusiv lista membrilor grupului de lucru. Conform metodologiei, în grupul extins au participat reprezentanţi ai pacienţilor, ai ONG-urilor şi ai industriei de profil. Întreg procesul s-a desfăşurat transparent, fiind integral documentat. Concluzii: Într-un stat de drept, o lege promulgată trebuie respectată. Contestările îşi au locul şi rostul doar în faza dezbaterilor. De aceea, considerăm că nu există justificarea vreunei controverse, în acest moment, pe tema PNCC.

Există, în schimb, infracţiunea de a nu fi implementat – prin inventarea unui plan B, formulă second-hand, la care, culmea, sub presiunea Ministerului Sănătăţii, au lucrat inclusiv unii dintre semnatarii planului iniţial! Sunt mulţi cei care au muncit la elaborarea PNCC, ori l-au susţinut, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, lansat în 2021 şi cu Misiunea Cancer.

Ei insistă să creadă într-un viitor mai bun pentru cetăţenii României şi, implicit, pentru pacienţii oncologici. Probabil de aceea a fost lansată o campanie imundă de denigrare împotriva lor”, a continuat Cadariu.

Deputatul social-democrat încheie: „Respingem categoric aceste practici – cu efecte dramatice pentru bolnavi – şi cerem la modul cel mai serios aplicarea Legii 293/2022, vitală pentru întreaga Oncologie românească.”

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *