Avioanele de vânătoare F-16 ce vor fi oferite Ucrainei prin donațiile din partea Danemarcei și Olandei vor fi utilizate exclusiv pe teritoriul său, a confirmat Jakob Ellemann-Jensen, ministrul danez al Apărării, într-o declarație datată luni, citată de Reuters.

În ziua de duminică, atât Danemarca, cât și Olanda, au comunicat intenția lor de a oferi Ucrainei avioane de tip F-16, primele șase aeronave urmând să fie livrate aproximativ în jurul Anului Nou.

„Donăm arme cu condiţia ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât”, a spus Ellemann-Jensen, potrivit agenţiei de presă Ritzau.

„Acelea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, avioane de luptă sau altceva”, a spus el.

În total, Danemarca va furniza un număr de 19 avioane. Cu privire la Olanda, deși dispune de un total de 42 de aeronave F-16, nu s-a luat încă o decizie cu privire la donarea tuturor acestora.

Tot duminică, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva acesteia împotriva forţelor ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *