Miercuri, Parlamentul European a dat undă verde închirierii unei noi clădiri în apropierea sediului său din Strasbourg, în urma propunerii Franței de a oferi această locație la un preț preferențial, în speranța de a consolida prezența instituției pe teritoriul său.

Proiectul, care a stârnit contestații în rândul eurodeputaților, în special a social-democraților din grupul S&D, a necesitat aprobarea Comisiei pentru probleme bugetare, care l-a adoptat cu o largă majoritate (26 de voturi pentru, 11 împotrivă, trei abțineri).

Deși Strasbourg, capitala Alsaciei din estul Franței, este sediul oficial al Parlamentului European, cea mai mare parte a activității parlamentare are loc la Bruxelles, iar orașul găzduiește doar sesiunile plenare, timp de patru zile în fiecare lună. Chestiunea privind deplasările periodice ale europarlamentarilor între cele două orașe a generat dezbateri de-a lungul decadelor între susținătorii unui sediu unic la Bruxelles și cei care apără statutul Strasbourgului ca capitală europeană.

Într-un efort de a consolida prezența instituției pe teritoriul său, guvernul francez a propus Parlamentului European să închirieze un imobil de 15.000 de metri pătrați, aflat în apropierea sediului său istoric, permițând astfel o extindere adecvată. Clădirea cunoscută sub numele de „Osmose” a fost finalizată în 2021, dar a rămas nelocuită de atunci.

Parlamentul European și guvernul francez au convenit să o achiziționeze pentru instituția UE, însă proiectul a stagnat. Elisabeth Borne, șefa guvernului francez, a sugerat atunci ca autoritățile franceze să cumpere clădirea și să o închirieze Parlamentului European la un preț atractiv de aproximativ 700.000 de euro pe an. „Mă bucur de decizia Parlamentului European de a-și dezvolta prezența în Strasbourg prin intermediul clădirii ‘Osmose'”, a afirmat ea pe Twitter, apreciind că acest proiect „îmbunătățește condițiile de muncă” ale eurodeputaților.

Cu toate acestea, eurodeputatul leton Nils Usakovs, care a urmărit acest dosar pentru grupul S&D, a criticat decizia, spunând: „Adevărul este că nu avem nevoie de această clădire la Strasbourg. Ea nu este adaptată nevoilor noastre.”

„Într-o perioadă în care numeroși cetățeni europeni se luptă cu consecințele inflației, credem că banii contribuabililor trebuie folosiți în mod prudent și responsabil”, a adăugat el.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *