logo
RNTV Live

Parlamentul adoptă o lege: șoferii vor fi obligați să efectueze ITP-ul la fiecare 6 luni. Există excepții pentru anumite categorii de șoferi

Theo Tănăsescu

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care aprobă Ordonanța Guvernului nr. 3/2024 privind modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, vehiculele lente, cu o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h, sunt exceptate de la obligația de a efectua inspecția tehnică periodică. De asemenea, se impune ca toate autovehiculele utilizate în serviciile de închiriere (RENT CAR) să fie supuse inspecției tehnice periodice la fiecare 6 luni. Legea urmează să fie promulgată, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.

Prin aceste modificări, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor şi vehiculelor cu tracţiune animală.

Mașinile Uber și Bolt fac ITP-ul la 6 luni

Totodată, este stabilită efectuarea la 6 luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.

De asemenea, proiectul clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor