În 2021, un grup de parlamentari a prezentat două propuneri legislative în cadrul procesului legislativ, cu scopul de a institui un nou sistem de gestionare a deșeurilor de medicamente.
Acest sistem se baza pe conceptul de răspundere extinsă a producătorilor, care ar fi trebuit să finanțeze infrastructura necesară pentru colectarea și eliminarea corectă a acestor deșeuri. La doi ani distanță, unul dintre aceste proiecte se află în impas în Parlament, în timp ce celălalt a fost supus votului parlamentarilor de două ori, sub forme complet diferite, după ce a fost returnat pentru reexaminare de către Președinte.
În varianta finală, aprobată miercuri de Camera Deputaților și așteptând promulgarea, responsabilitatea colectării medicamentelor expirate de la populație a fost transferată la spitalele publice și private, iar costurile vor fi suportate din fondurile publice.
Pachetul de legislație care viza încurajarea colectării deșeurilor de medicamente consta din două inițiative legislative distincte, respectiv PL-x nr. 495/2021 și PL-x nr. 496/2021. Camera Deputaților, instanța decizională în acest caz, a adoptat PL-x nr. 495/2021 în cadrul votului de miercuri, în timp ce PL-x nr. 496/2021 se află în impas în Parlament.
Noul act normativ prevede că „Medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.”
Principalul promotor al acestui pachet legislativ, dr. Adrian Wiener, deputat USR, consideră că varianta finală a legii reprezintă un compromis acceptabil convenit în Parlament.
„Deși nu reprezintă varianta ideală a legii, aceasta este un compromis temporar, cu speranța că vom ajunge la o variantă mai corespunzătoare în viitor,” a declarat dr. Adrian Wiener pentru 360medical.ro.
În varianta propusă inițial de către autorii legii, proiectul legislativ stabilea un proces clar de colectare a deșeurilor, finanțat printr-o taxă percepută de producători, și instituirea de organizații responsabile cu implementarea răspunderii extinse a producătorului (OIREP).
De asemenea, proiectul impunea farmaciilor să încheie contracte cu firme specializate pentru gestionarea deșeurilor medicamentoase. Inițiativa legislativă prevedea sancțiuni cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru nerespectarea obligației de colectare gratuită a deșeurilor pentru orice individ și pentru neîncheierea de contracte de gestionare a deșeurilor de medicamente cu firme specializate.
În varianta finală a legii, responsabilitatea colectării deșeurilor medicamentoase revine exclusiv spitalelor publice și private, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a numărului de puncte de colectare, de la aproximativ 10.000 (numărul total de farmacii din România) la mai puțin de 700 (numărul de spitale publice și private în contract cu casele de asigurări de sănătate).
Pentru a implementa noua lege, spitalele publice și private trebuie să instaleze containere speciale în locuri accesibile publicului pentru colectarea deșeurilor medicamentoase. Aceste deșeuri vor fi preluate de către firmele care au deja contracte cu respectivele spitale, iar costurile suplimentare pentru gestionarea volumului crescut de deșeuri vor fi acoperite din bugetul de stat.
Legea prevede că „Costurile pentru desfășurarea operațiunilor (…) de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Metodologia va fi stabilită prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătății.”
Conform actului normativ, deținătorii de autorizații de punere pe piață vor fi obligați să includă avertismentul „MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE” în etichetarea medicamentelor. Această prevedere va fi implementată odată cu prima modificare a prospectului medicamentului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028, conform noii legi.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.