Un studiu recent arată că părinții sunt preocupați de riscul ca utilizarea internetului de către copiii lor să-i expună la hărțuire cibernetică, conținut dăunător și să îi facă predispuși la dependență.
Conform unui sondaj realizat pe aproximativ 1.000 de părinți, peste 22% se tem că adolescenții lor ar putea dezvolta dependență de internet, cifră de două ori mai mare decât cei îngrijorați de dependența de substanțe precum drogurile sau alcoolul.
Directorul științific al Asociației Americane de Psihologie, Mitchell Prinstein, subliniază motivele de îngrijorare ale părinților, menționând că aproape 50% dintre copii raportează cel puțin un simptom al dependenței de social media. În ciuda acestor îngrijorări, studiul realizat de Institutul pentru sănătatea minții copilului din New York și alți colaboratori evidențiază și beneficiile aduse de internet în conexiunea familială.
Cu toate acestea, aproape două treimi dintre părinți se tem de conținutul dăunător online, iar 53% sunt îngrijorați de hărțuirea cibernetică. Dr. Giovanni Salum, coautor al studiului, explică că internetul apelează la sistemul de recompensă al creierului, iar preocupările cresc atunci când interferențează cu relațiile și școala.
Studiul indică, de asemenea, că stilul parental poate influența scorurile de dependență de internet ale copiilor, cu asocieri între aceste scoruri și disciplina inconsecventă sau percepția copărinților. Cu toate acestea, peste 7 din 10 părinți se simt încrezători în gestionarea timpului petrecut de adolescenții lor în fața ecranelor și sunt deschiși la discuții despre utilizarea responsabilă a internetului.
Dr. Salum subliniază necesitatea unor investiții în cercetare pentru a înțelege mai bine beneficiile și riscurile utilizării internetului în viața adolescenților. În ceea ce privește industria tehnologică, Mitchell Prinstein sugerează că companiile ar trebui să ia măsuri pentru a preveni expunerea copiilor la conținut negativ, iar părinții ar trebui să monitorizeze activ activitățile online ale copiilor lor și să discute deschis cu ei despre experiența lor online.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.