În 2022, peste un sfert din adulții din România (27,7%) au participat la programe de educație, fie formală, fie non-formală, conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică.

Acest procent este de aproximativ cinci ori mai mare decât media europeană înregistrată până în prezent pentru participarea adulților la programe de educație și formare, care este unul dintre obiectivele-cheie pentru educația la nivel european până în 2030. Diferența este atribuită atât populației de referință folosite pentru calcul, cât și perioadei de timp luate în considerare pentru participarea la aceste programe.

Eurostat a evidențiat că, conform criteriilor actuale utilizate de INS în raportarea sa – respectiv populația între 18 și 69 de ani și estimarea pentru 12 luni anterioare sondajului – România se situează sub media europeană, depășind doar câteva țări precum Polonia, Serbia, Bulgaria și Grecia în privința participării adulților la educație și formare.

Raportul INS a dezvăluit că aproximativ 3,54 milioane de adulți români cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani au luat parte la programe de educație și formare, dintre care 15,9% au participat la educație formală (în cadrul sistemului de învățământ), 75,6% au participat la educație non-formală (organizată în mod instituțional) și 8,5% au participat la ambele tipuri de educație în ultimele 12 luni.

Participarea la aceste programe a fost semnificativ mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani, unde 62,8% au fost implicați. De asemenea, aproape jumătate dintre persoanele cu studii superioare și aproximativ o treime dintre cei activi pe piața muncii au indicat că au participat la programe de educație formală sau non-formală.

În ceea ce privește cunoștințele de limbă străină, evaluarea INS a arătat că 49% dintre adulți (aproximativ 6,27 milioane) cunoșteau cel puțin o limbă străină, majoritatea (70,8%) cunoscând doar o singură limbă străină. Limba engleză a fost menționată de 73% dintre aceștia, în timp ce limba franceză a fost indicată de 10,9% dintre respondenți.

De asemenea, 57,7% dintre cei care vorbesc o limbă străină au considerat că au niveluri intermediare sau avansate în limba pe care o cunosc cel mai bine.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *