Prin instruirea noilor generații cu privire la impactul regimului comunist, ne asigurăm că toate aceste atrocități vor deveni imposibile în viitor, susține premierul Marcel Ciolacu.

Cunoașterea și respectarea istoriei, precum și asumarea trecutului, sunt elementele fundamentale pe care o societate democratică se construiește, subliniază premierul Marcel Ciolacu în mesajul susținut de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, cu ocazia deschiderii Conferinței naționale „Comunismul Românesc”.

Conferința, aflată la cea de-a XII-a ediție, își propune să stimuleze noi abordări analitice și metodologice referitoare la istoria comunismului românesc. Specialiștii din țară și din străinătate sunt încurajați să prezinte comunicări care explorează într-un context amplu istoria comunismului românesc.

„Pe lângă datoria morală pe care o avem față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului și de a promova adevărul istoric. Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist și despre consecințele acestuia, în vederea dezvoltării conștiinței democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată. Este necesar să protejăm drepturile și libertățile fundamentale mai ales în actualul context, marcat de provocări și de o intensificare a tendințelor extremiste, xenofobe și rasiste. În urmă cu 33 de ani, mulți români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărți își doresc, că pot alege cu cine să voteze sau pur și simplu că își pot exprima liber opinia. În zilele noastre, libertatea este considerată o componentă firească a existenței noastre, pe care trebuie, însă, să o protejăm constant”, menționează Ciolacu.

De asemenea, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a subliniat din nou angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor de memorie, promovarea adevărului istoric și stimularea cercetării și educației referitoare la comunism.

„Este important să educăm tinerele generații pentru a înțelege trecutul, pentru a face diferența între fake-news și adevăr, pentru a conștientiza riscurile extremismului și discursului instigator la ură. Prin educație în spirtul civic european, nu vom repeta greșelile trecutului”, a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *