O serie vastă de panouri solare care plutesc pe mări liniștite în apropierea Ecuatorului ar putea furniza energie solară nelimitată țărilor populate din Asia de Sud-Est și Africa de Vest.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană a creat un atlas de hărți termice pentru energia solară offshore, care detaliază unde mările calme și vânturile blânde de pe tot globul se unesc pentru a crea medii perfecte pentru găzduirea instalațiilor solare offshore.
Rezultatele au arătat că zonele din apropierea ecuatorului, în special Africa de Vest, lângă Nigeria și Indonezia, erau perfecte. Aceste ape, dacă sunt umplute cu panouri solare, ar putea crea o cantitate enormă de energie – atât de mult, de fapt, încât autorii o descriu drept „nelimitată”.
„Noua noastră cercetare arată că solarul offshore în Indonezia ar putea genera aproximativ 35.000 de terawatt-oră (TWh) de energie solară pe an, ceea ce este similar cu producția globală actuală de electricitate (30.000 TWh pe an)”, scriu autorii într-un articol postat pe Conversatia.
„Locația lor tropicală în așa-numitele latitudini „doldrum” înseamnă, de asemenea, că resursele eoliene sunt sărace. Din fericire, aceste țări – și vecinii lor – pot recolta energie nelimitată din panourile solare care plutesc pe mările ecuatoriale calme.”
Rețelele solare plutitoare vin cu unele avantaje și dezavantaje. Un beneficiu este că aceste sisteme pot fi cu până la 15% mai eficiente decât omologii lor de pe uscat datorită efectului de răcire al apei, potrivit Institutului de Studii de Mediu și Energie. Dar solarul offshore are, de asemenea, dezavantaje – în primul rând provocări de întreținere cauzate de coroziunea sării și murdăria marina.
Conform tendințelor actuale, economia globală va fi în mare măsură decarbonizată și electrificată până în 2050, susținută de cantități mari de energie solară și eoliană.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.