Cercetătorii au găsit o modalitate de a capta, stoca și utiliza energia electrică generată de caderea picăturilor de ploaie, ceea ce poate duce la dezvoltarea panourilor de ploaie pe acoperiș, care generează energie.
Încercările anterioare de a genera energie din cauza ploii eșuate s-au confruntat cu obstacole tehnice specifice, care adesea păreau imposibil de depășit, dar cercetătorii din spatele acestei noi metode spun că au găsit o soluție care poate face în sfârșit astfel de panouri de ploaie la fel de populare, dacă nu mai mult decât panouri solare.
Eforturile de a colecta energie din picăturile de ploaie s-au confruntat cu un obstacol tehnic care a făcut conceptul ineficient și nepractic. Folosind ceva numit un nanogenerator triboelectric (TENG), inginerii pot colecta cantitatea mică, dar măsurabilă de electricitate generată de o picătură de ploaie.
„Deși D-TENG-urile au o putere de ieșire instantanee foarte mare, este totuși dificil pentru un singur D-TENG să furnizeze în mod continuu energie pentru echipamentele electrice la nivel de megawați. Prin urmare, este foarte important să se realizeze utilizarea simultană a mai multor D-TENG”, a spus Zong Li, unul dintre autorii metodei propuse și profesor la Tsinghua Shenzhen International Graduate School.
„Referindu-ne la proiectarea panourilor solare în care mai multe unități de generare a energiei solare sunt conectate în paralel pentru a alimenta sarcina, propunem o metodă simplă și eficientă pentru colectarea energiei picăturilor de ploaie.”
„Când picătura cade pe suprafața panoului, numită suprafață FEP, picătura devine încărcată pozitiv, iar suprafața FEP încărcată negativ”, explică comunicatul de presă care anunță cercetarea. Această sarcină, explică Li, este atât de mică încât, după o perioadă de timp, va începe să se disipeze, ceea ce duce la pierderi de energie.
„După mult timp pe suprafață, încărcăturile de pe suprafața FEP se vor acumula treptat până la saturație”, a spus Li.
„În acest moment, rata de disipare a sarcinii de suprafață a FEP este echilibrată cu cantitatea de sarcină generată de fiecare impact al picăturii.”
„Puterea maximă de ieșire a generatoarelor de tip pod este de aproape 5 ori mai mare decât cea a energiei convenționale a picăturilor de ploaie pe suprafețe mari, cu aceeași dimensiune, atingând 200 de wați pe metru pătrat. Ceea ce își arată pe deplin avantajele în cazul unei suprafețe mari. zona de recoltare a energiei picături de ploaie.””, a explicat Li.
„Rezultatele acestui studiu vor oferi o schemă fezabilă pentru colectarea energiei picăturilor de ploaie pe suprafețe mari”, a adăugat el.
Sursa: thedebrief.org
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.