Conform unui studiu recent, consumul global de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, aceste facilități fiind responsabile pentru utilizarea a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial. Potrivit analizei realizate de Crosspoint Real Estate, industria centrelor de date are o valoare actuală de 175 de miliarde de dolari și se estimează că va tripla această valoare în următorii cinci ani. La momentul actual, piața centrelor de date numără peste 8.000 de unități operaționale la nivel global în 2023.

Studiul subliniază că acum 23 de ani, în timpul exploziei „bulei dotcom”, doar 7% din populația globală avea acces la internet. În prezent, peste 5 miliarde de persoane sunt conectate la internet, generând anual 100 de zettabyți de informații. Această creștere exponențială a condus la o dezvoltare proporțională a industriei centrelor de date. Atractivitatea acestui sector alternativ a generat interes din ce în ce mai mare din partea investitorilor, cu fondul de investiții Blackstone anunțând intenția de a vinde o parte semnificativă a portofoliului său pentru a finanța construcția de centre de date, alocând 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de facilități de mari dimensiuni (hyperscale) destinate unor companii importante din industria Tech.

Potrivit estimărilor actuale, se prognozează că până în 2025, consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea reprezentând până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial.

În contextul pieței românești a centrelor de date, datele centralizate de Crosspoint Real Estate indică existența a 30 de astfel de facilități în prezent, localizate în București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara. Capacitatea centrelor de date din România, raportată pe cap de locuitor, este de doar 3,2W, mult sub media țărilor nordice, clasate cu 22,6W, și sub media Europei Centrale și de Est, unde capacitatea este de 4,5W.

Cercetarea subliniază avantajul centrelor de date din România de a avea un coeficient de eficiență energetică (Power Usage Effectiveness sau PUE) estimat la 1,37, sub media europeană și apropiat de cel înregistrat în țările nordice.

Fondată în 2005, Crosspoint Real Estate furnizează servicii de tranzacționare și consultanță în domeniul imobiliar, precum și soluții financiare pentru marii investitori, acoperind toate tipurile de proprietăți, cum ar fi birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri și rezidențial. România, o dintre cele mai mari companii de imobiliare la nivel mondial, a fost înființată în 1855, cu venituri de peste 2,29 miliarde de lire sterline generate în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *