Statisticile Eurostat arata ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de paine din Uniunea Europeana. Cantitativ vorbind, un roman consuma intr-un an aproape 96 de kg de paine. Si cum puterea de cumparare este una destul de scazutsa in tara noastra, printre produsele de panificatie cel mai des cumparate se numara celebra franzela alba si covrigii.

Oricat de mult am incerca sa eliminam painea din alimentatia zilnica, se pare ca nu reusim. O arata statisticile, care spun ca o persoana manca, in medie, 7 kilograme de pâine lunar. Franzela alba, ori covrihii sunt produsele care dispar cel mai repede de pe raft.

Sunt insa si cumparatori care spun ca franzela este mai putin sanatoasa, asa ca se orienteaza catre painea neagra, chiar daca aceasta este mai scumpa.

Potrivit statisticilor Eurostat painea neagra este preferata doar de 17% dintre romanii chestionati, iar  40% dintre acestia aleg painea alba feliata si franzela. Chiar daca, mai multi ani la rand, consumul de paine a scazut constant, inceputul anului 2023 a venit cu o crestere usoara. Totu, insa, se raporteaza si la pret.

In prezent  o franzela alba costa pana in 3 lei, iar specialitatile cu seminte depasesc 8 lei. Specialistii, insa, avertizeaza faptul ca un consum excesiv de paine poate duce la ingrasare si creste nivelul de colesterol. Nutritionistii recomanda consumarea unor portii limitate de paine zilnic.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *