Foto: descopera.ro

Datele furnizate de agenția spațială sugerează că rata defrișării în Amazonia braziliană a scăzut cu aproape 50% în 2023 în comparație cu anul precedent

Ministerul Mediului din Brazilia a declarat că rata de defrișare în Amazonia braziliană în 2023 este cea mai scăzută înregistrată în ultimii cinci ani.

Deși mai mică decât în ani anteriori, suprafața defrișată este încă de peste șase ori mai mare decât dimensiunea orașului New York.

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva și-a asumat angajamentul de a pune capăt defrișării până în 2030 când a preluat funcția acum un an.

Date preliminare de la Agenția Națională Spațială Inpe au arătat că în 2023 au fost defrișați 5.153 de km² (1.989,6 mile pătrate) din Amazon, în scădere față de cei 10.278 km² din 2022.

Președintele Lula și-a promis să restaureze pădurea tropicală amazoniană și să lupte împotriva criminalilor climatici în discursul său la summitul climatic COP27 din 2022.

Distrugerea pădurii tropicale atinsese un nivel maxim în ultimii 12 ani în timpul predecesorului său, Jair Bolsonaro.

Într-o declarație pe platforma X (anterior Twitter), Ministerul Mediului din Brazilia a spus că acesta este primul pas în atingerea obiectivului său de defrișare zero.

Totodată, a menționat că guvernul rămâne angajat în combaterea practicilor ilegale în Amazon.

Ministerul a adăugat că eforturile sporite de inspecție ale agenției de mediu Ibama au fost cheia în scăderea ratei de defrișare.

Marina Silva, ministra Mediului din Brazilia, a declarat că scăderea ratei este o „reflecție” a muncii continue a Ibama în pădurea tropicală.

Amazonia este un teren de luptă crucial în efortul global împotriva schimbărilor climatice.

Este adesea numită „plămânii planetei” datorită rolului său esențial în ciclurile de oxigen și dioxid de carbon ale planetei.

Pădurea tropicală este locul de casă pentru aproximativ trei milioane de specii de plante și animale și un milion de oameni indigeni.

Circa 60% din aceasta se află în Brazilia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *