Un individ afectat de boala Parkinson într-un stadiu avansat poate acum să își recapete aproape complet capacitatea de a merge, datorită unor electrozi implantati în măduva spinării, au anunțat cercetătorii luni.
Un implant experimental care furnizează stimulare electrică în măduva spinării a adus o îmbunătățire semnificativă a mobilității unui bărbat cu boala Parkinson în stadiu avansat, conform unui articol publicat în revista Nature Medicine în aceeași zi.
Această realizare medicală remarcabilă a fost posibilă datorită cercetătorilor elvețieni, care sunt în fruntea descoperirilor similare, asistând anterior persoanele paralizate să-și recâștige abilitatea de a merge.
Tehnologia, dezvoltată de o echipă de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL), i-a permis bărbatului să se deplaseze în mod fluent și să navigheze pe teren fără să aibă probleme – o sarcină dificilă înainte de tratament, deoarece boala Parkinson cauzează mișcări involuntare și dificultăți de coordonare care se agravează în timp.
Efectele pozitive ale tratamentului au persistat timp de doi ani.
„Nu există terapii care să abordeze problemele grave de mers care apar în stadiile avansate ale bolii Parkinson, așa că este impresionant să îl vedem mergând”, a afirmat Jocelyne Bloch, neurochirurg la EPFL și unul dintre autorii principali ai studiului.
Cu toate acestea, dat fiind că testarea a fost efectuată pe un singur individ, este încă incert dacă această abordare va avea succes și în cazul altor persoane afectate de această boală.
„Pasul următor ar fi să realizăm un studiu randomizat și controlat”, a explicat Susan Harkema, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Louisville din Kentucky, care se ocupă de terapia de stimulare la persoanele cu leziuni ale măduvei spinării.
Pacientul în vârstă de 62 de ani, rezident în Franța, suferă de această afecțiune cerebrală debilitantă de aproximativ 30 de ani.
La fel ca mai mult de 90% dintre persoanele cu Parkinson în stadiu avansat, acest bărbat avea dificultăți semnificative în a merge.
Anterior, el a fost supus tratamentelor standard pentru boala Parkinson, inclusiv stimularea cerebrală profundă (DBS), care implică implantarea unei neuroproteze adânc în creier. Deși DBS a contribuit la reducerea unor simptome precum rigiditatea, nu a reușit să remedieze problemele de mers.
„Aceasta ar putea fi o tehnologie care să aducă o schimbare majoră pentru a ajuta la restabilirea mișcării la persoanele cu Parkinson în stadiu avansat”, a subliniat David Dexter, director de cercetare la Parkinson’s UK, într-un interviu acordat AFP. Totuși, acesta a adăugat că procedura este invazivă și necesită mai multe cercetări.
În cadrul studiului, cercetătorii elvețieni au testat stimularea spinală singură și în combinație cu DBS. Au descoperit că folosirea combinată a celor două tipuri de stimulatoare a dus la cele mai bune rezultate.
(Foto: Marc Gauthier, care suferă de boala Parkinson în stadiu avansat, merge cu ajutorul unor electrozi implantați în coloana vertebrală la Spitalul Universitar Lausanne din Elveția).
Specialiștii numesc episoadele de „înțepenire” ca fiind momente în care pacienții sunt temporar incapabili să se miște și sunt expuși riscului de cădere, ceea ce le complică viața de zi cu zi.
Există multe aspecte necunoscute în ceea ce privește boala Parkinson, ceea ce complică procesul de tratare a acesteia, iar simptomele pot avea un impact grav asupra vieții pacienților, limitându-i uneori la pat sau la un scaun cu rotile.
Echipa elvețiană, condusă de chirurgul Jocelyne Bloch și specialistul în neuroștiințe Gregoire Courtine, a implantat un sistem complex de electrozi, numit „neuroproteză”, în puncte cheie de-a lungul măduvei spinării bărbatului. Cei doi au fost anterior implicați în utilizarea implanturilor medulare pentru a ajuta persoanele paralizate să meargă din nou.
Ei au anunțat alte două premiere mondiale: prima în vară, când Bloch și Courtine au instalat dispozitive similare unui olandez (Gert-Jan Oskam, în fotografie) paralizat după un accident de motocicletă, pentru a-l ajuta să meargă din nou în mod natural, iar a doua în septembrie, când un bărbat paralizat a putut să-și miște din nou brațele și picioarele după implantarea electrozilor atât pe creier, cât și în coloana vertebrală.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.