Un medic primar neurolog declară că bolnavii de epilepsie au foarte greu acces la medicamentele de care au nevoie și trage un semnal de alarmă cu privire la probleme ale sistemului medical românesc.

Dr. Ioana Mîndruţă, medic primar neurolog specializat în epileptologie generală şi evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei şi Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat pentru News.ro că pacienţii cu epilepsie au acces foarte greu la medicamentele de bază în tratarea acestei afecţiuni. Astfel, la unitatea sanitară vin foarte mulţi pacienţi cu forme decompensate de boală, cu crize epileptice pentru că nu au găsit tratamentul de care au nevoie. Aceşti pacienţi sunt reechilibraţi în spital, ceea ce înseamnă automat şi costuri mai mari pentru unitatea sanitară.

Declarațiile medicului

„Pe parcursul timpului, pacienţii au avut în general probleme cu obţinerea terapiei specifice pentru diverse forme de epilepsie.

Dar în ultima perioadă lipsesc medicamente fundamentale, medicamente de bază în tratamentul acestei boli care sunt prescrise pentru majoritatea pacienţilor care suferă de această afecţiune, astfel încât suntem copleşiţi de cei care vin, vin în situaţii grave, vin cu forme decompensate, în care sunt obligaţi să oprească brusc medicaţia pentru că nu o mai găsesc, pentru că nu găsesc nici înlocuitori şi nici ceva similar care să substituie cât de cât o perioadă de timp până când pot să -şi achiziţioneze din nou medicaţia.

Din păcate, în România sunt puţine molecule originale, de fapt în acest moment nu există decât două medicamente pe piaţa românească, sunt molecule originale, restul sunt generice, şi înţeleg că sunt probleme de producţie.

Cea mai dificilă situaţie este la carbamazepină şi la oxcarbazepină, şi apoi sigur la valproat de sodiu si acid valproic sub diversele lui forme comerciale.

Noi ne ocupăm de programul naţional pentru epilepsiile farmacorezistente, în Spitalul Universitar se adresează fie pacienţi care sunt într-o situaţie acută, crize grave, repetate, status epileptic, fie pacienţi care vin prin programare pentru evaluările care se efectuează în cadrul programului de epilepsie rezistentă la tratament. Deci avem două categorii de pacienţi, din partea celor care vin într-o formă acută, decompensată, sigur că da, a crescut adresabilitatea la camera de gardă, pentru situaţii care altfel ar fi putut fi corect tratate cu medicaţia obişnuită şi pentru care nu avem soluţii uneori sau trebuie să-i menţinem un timp în spital şi să cheltuim mult pentru a-i reechilibra.

Iar în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi pacienţi, este foarte greu de evaluat farmacorezistenţa atât timp cât nu-şi pot obţine medicaţia de bază”, a declarat dr. Ioana Mîndruţă.

Costul îngrijirii unui pacient care ajunge la terapie intensivă cu crize epileptice este de minimum 1000 de euro pe zi, spune medicul Ioana Mîndruță. Situaţia acestor pacienţi pune presiune pe spital şi aduce dea sine costuri mai mari. Pacienţii cu epilepsie nu-şi pot permite să sară nicio zi de tratament, pentru că și-ar pune viața în pericol, spune dr. Mîndruţă. „Aşa ceva nu am mai întâlnit”, subliniază ea.

Citește întreaga declarație oferită de dr. Ioana Mîndruţă la News.ro.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *