logo
RNTV Live

Organizația Salvați Copiii cere guvernului un plan de măsuri imediate în urma unei analize ce arată că unul din cinci copii nu finalizează școala la momentul potrivit

unnamed
Constantin Corina

Comunicatul de presă arată că: „Procentul neparticipării şcolare creşte odată cu vârsta, atingând 13,25% în cazul copiilor de 14 ani, 17,26 % în cazul celor de 15 ani şi 19,01% în cazul celor de 16 ani”.

Analiza arată o situație îngrijorătoare în ceea ce privește accesul la alimente în rândul populației. Procentul celor care nu își permit să aibă o masă cu pește, carne sau proteină vegetală echivalentă la fiecare două zile a crescut de la 19,2% în 2021 la 22,1% în 2022. Familii cu copii au fost afectate în mod deosebit, cu o creștere de la 17,7% în 2021 la 22,9% în 2022. În contrast, situația familiilor fără copii s-a îmbunătățit ușor, de la 21,2% în 2021 la 20,9% în 2022. Situația este de-a dreptul dramatică în rândul familiilor cu trei sau mai mulți copii, unde peste o treime (37,7%) nu își poate permite o hrană adecvată în 2022, comparativ cu 17,5% în 2019 și 23,6% în 2021.

„Salvaţi Copiii România atrage atenţia Guvernului, ţinând seama de datele îngrijorătoare care reflectă situaţia copilului din România, că este nevoie de politici sociale integrate, care să restabilească imediat dreptul tuturor copiilor la sănătate şi educaţie de calitate şi în condiţii de echitate. Recomandări imediate ale Salvaţi Copiii: consolidarea serviciilor de asistenţă socială pentru identificarea precoce a situaţiilor de risc pentru copii, printr-o bugetare constantă şi în acord cu nevoile locale, întărirea cooperării inter-instituţionale dintre serviciile de asistenţă socială şi şcoli pentru asigurarea de servicii de suport pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie, în special în mediul rural, creşterea investiţiilor economice în comunităţile rurale”, transmite Salvaţi Copiii în comunicat.

Organizația face mai multe recomandări pentru îmbunătățirea situației. Printre acestea se numără:

  1. Extinderea programului național “Masă sănătoasă în școli” începând cu anul școlar 2025-2026, pentru fiecare copil în creșele, grădinițele și școlile din comunitățile vulnerabile economic, cu accent pe unitățile de învățământ din mediul rural și urban mic.
  2. Implementarea reglementărilor care să asigure autorităților locale formarea unei echipe mixte de informare și intervenție integrată în fiecare comună. Echipa ar trebui să includă asistent medical comunitar, asistent medical și asistent social.
  3. Acoperirea costurilor de transport spre orașe pentru gravidele vulnerabile din comunitățile dezavantajate, din surse bugetare centrale sau locale.

Aceste recomandări vizează îmbunătățirea accesului la alimente sănătoase și la serviciile de sănătate în special pentru categoriile defavorizate, cum ar fi familiile cu copii și comunitățile vulnerabile economic.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor