Sursă foto: PLAYTECH.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că inteligența artificială (AI) are potențialul de a transforma îngrijirea medicală, dar o implementare rapidă fără o înțelegere corespunzătoare a funcționării acesteia ar putea duce la daune pacienților.

OMS a subliniat că AI oferă promisiuni semnificative în îngrijirea sănătății, dar și provocări, în special în ceea ce privește confidențialitatea și riscul de a consolida probleme existente.

OMS a publicat o nouă documentație care descrie principalele aspecte de reglementare privind utilizarea AI în domeniul sănătății, pentru a ajuta autoritățile să dezvolte sau să adapteze orientările privind utilizarea acestei tehnologii. Organizația a subliniat că AI poate îmbunătăți performanța în cercetarea clinică, diagnosticare, protocolul de tratament și poate completa cunoștințele medicale.

Cu toate acestea, OMS a avertizat că implementarea rapidă a AI, uneori fără o înțelegere adecvată a funcționării tehnologiilor, ar putea aduce beneficii sau prejudicii pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății.

Sistemele de AI care utilizează date medicale sensibile necesită cadrul juridic potrivit pentru a proteja confidențialitatea și integritatea acestor date. AI prezintă și riscuri, precum colectarea neetică a datelor, amenințări cibernetice și amplificarea prejudecăților sau a dezinformării.

OMS a subliniat șase domenii cheie pentru reglementarea AI în sănătate, inclusiv validarea externă a datelor, evaluarea prealabilă pentru a evita prejudecățile și erorile, precum și analiza cerințelor de consimțământ privind confidențialitatea datelor, încurajând colaborarea între autoritățile de reglementare, pacienți, guverne și profesioniști din domeniul sănătății.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *