Pe locul unde astăzi există municipiul Brad, din județul Hunedoara, romanii cautau aici aur. Locul era plin de acest metal prețios așa că, din timpuri străvechi, au apărut mine în care oamenii lucrau pentru a scoate metalul prețios. În căutarea acestei bogătii naturale, oamenii au lucrat, generație după generație, în minele de aur pană în anul 2000, cand au fost închise. În jurul acestora s-a creat, de fapt, ceea ce există astăzi municipiul Brad, care poate fi numit și orașul aurului.

Minele nu mai sunt în functiune astăzi, dar cei care vor să vadă cu proprii ochi frumusețea în stare pură pot face o vizită la Muzeul Aurului, singurul de acest fel din țara noastră. Unicitatea muzeului este dat de faptul că niciunul dintre exponatele prezente aici nu a fost prelucrat în vreun fel și tocmai de aceea poartă numele de aur curat.

Muzeul are o vechime de peste o sută de ani și, în tot acest timp, în cadrul său au fost stranse peste 2000 de exponate. Nu toate sunt de pe meleagurile noastre, dar frumusețea lor este neasemuită. Practic, acest muzeu strange într-un singur loc frumusețea aurului de peste tot de pe mapamond.  Între acestea se remarcã în mod deosebit exponatele din aur nativ, provenite din minele din Muntii Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colectii din lume.

 Tot aici poate fi văzut un lingou autentic de aur de peste un kilogram dar și metale mai puțin cunoscute.

Turiștii pot observa aici si mai multe obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior. Acestea nu fac atceva decat să dovedească existenta omului în urmã cu 5000 de ani si a unei activitãti de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte si obiecte vechi folosite la extragerea si prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor douã secole.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *