Într-un oraș din Australia, totul este subteran – de la biserici la locuri de campare iar întrebarea este dacă acum cu schimbările climatice ne putem muta sub pământ.
Un oraș minier de opal cu o populație de aproximativ 2.500 de oameni. Multe dintre vârfurile sale mici sunt solurile reziduale de la zeci de ani de minerit, dar sunt și dovada unei alte specialități locale – viața subterană.
În acest colț de lume, 60% din populație locuiește în case construite în gresie bogată în fier și rocă de silstone. În unele cartiere, singurele semne de locuire sunt puțurile de ventilație care se lipesc în sus și excesul de sol care a fost aruncat în apropierea intrărilor.
Coober Pedy nu este prima sau chiar cea mai mare așezare subterană din lume. Oamenii s-au retras în subteran pentru a face față climatelor provocatoare de mii de ani, de la strămoșii umani care și-au aruncat uneltele într-o peșteră din Africa de Sud în urmă cu două milioane de ani, până la oamenii de Neanderthal care au creat grămezi inexplicabile de stalagmite într-o grotă franceză în timpul unei epoci de gheață. acum 176.000 de ani.
Unele dintre „pigurii” lui Coober Pedy, așa cum sunt ele cunoscute, sunt accesate prin ceea ce arată ca niște clădiri obișnuite mici – pe măsură ce intri, pasajele lor subterane se dezvăluie treptat. Altele sunt mai evidente – la Riba, un camping unde oamenii își pot așeza corturile în nișe la câțiva metri sub pământ, intrarea este un tunel întunecat.
În Coober Pedy, care se află pe 50 m (164 ft) de gresie poroasă, condițiile sunt aride chiar și sub pământ.
„Este foarte, foarte uscat aici”, spune Wright. Se adaugă puțuri de ventilație pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu oxigen și pentru a permite umiditatea din activitățile din interior să scape, deși acestea sunt adesea doar simple conducte care ies prin tavan.
Există și alte dezavantaje ale acestor buncăre rezistente la valuri de căldură. Lewis locuiește în prezent deasupra pământului într-un parc de rulote, după ce casa lui subterană (în același loc) s-a prăbușit. „Nu se întâmplă foarte des”, spune el. „Era pe un teren prost”.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.