logo
RNTV Live

“Optez pentru Germania”. Zeci de mii de lucrători se pregătesc să plece spre vest pentru a obține salarii duble odată cu aderarea la zona Schengen

bulgaria-pasi-aderare-spatiul-schengen-808909 (1)
Constantin Corina

Aproximativ jumătate dintre muncitorii asiatici din România ar putea să plece în Germania sau Olanda începând de luna viitoare.

Angajatorii consideră că aderarea României la spațiul Schengen le oferă acestora libertate de mișcare fără controale către state mai dezvoltate, unde salariile sunt duble

Nur Mohammed Khan, originar din Bangladesh, s-a stabilit în România acum 2 ani. Studiază consultanță în afaceri la Universitatea din București și lucrează ca livrator pentru a-și asigura traiul. Deși îi place în țara noastră, aspiră să se mute într-o țară vestică.

El consideră că traiul în România nu este atât de costisitor, iar mâncarea este accesibilă. Își face mulți prieteni din Estonia, Germania și alte țări europene. Cu toate acestea, Khan își dorește să își continue studiile și ar vrea să obțină un doctorat. Dacă ar avea oportunitatea să lucreze într-o altă țară europeană, cu siguranță ar alege Germania.

Angajatorii estimează că vor pierde aproximativ 40% din forța de muncă străină odată ce România va deveni parte a Spațiului Schengen. Vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă, Romulus Badea, subliniază că acest lucru ar putea avea un impact major, deoarece deschiderea către zona Schengen le oferă muncitorilor străini noi oportunități. Cu toate acestea, este important de menționat că acești muncitori pot călători timp de 90 de zile și doar pentru a vizita, fiind necesară o viză sau un permis de ședere valabil.

În cazul în care muncitorii asiatici nu părăsesc țara înainte de expirarea perioadei de 90 de zile, ei devin ilegali. Acest lucru poate conduce la sancțiuni pentru firmele care nu anunță plecarea acestor muncitori, amenzile putând ajunge până la 3.000 de lei.

În prezent, în România se află peste 139.000 de muncitori străini cu drept de ședere, majoritatea provenind din Nepal și Sri Lanka. Aceștia lucrează în domenii precum retail, construcții sau HoReCa.

Odată cu intrarea în Schengen, și migranții ilegali ajunși în România vor avea posibilitatea să circule liber în cadrul Spațiului Schengen. Autoritățile promit controale aleatorii pentru identificarea cetățenilor străini în ședere ilegală.

Deși lunar sunt prinși peste 1.000 de migranți încercând să fugă ilegal din România, majoritatea din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal și Sri Lanka, 85% dintre aceștia solicită acordarea statutului de azilant în țara noastră.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor