Sursă foto: Arab News

Duminică, opoziţia siriană a lansat un apel către reluarea discuţiilor cu regimul lui Bashar al-Assad sub egida ONU, după reintegrarea Damascului în lumea arabă după ani de izolare.

,,Contextele internaţionale, regionale”, precum şi situaţia din Siria ,,sunt propice reluării negocierilor directe (…) în cadrul unui program şi al unui calendar precis”, informează într-un comunicat de presă Înaltul Comitet pentru Negocieri (HCN), regrupând principalii reprezentanţi ai opoziţiei la regimul sirian.

De la adoptarea, în 2015, a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, negocierile vizând rezolvarea crizei siriene au stagnat. Printre altele este prevăzuta și o nouă Constituţie şi alegeri.

La finalul unei reuniuni de două zile de la Geneva, HCN a chemat la ,,sprijinirea eforturilor Naţiunilor Unite” pentru a lua măsurile necesare în vederea unei ,,soluţii politice globale”, în conformitate cu această rezoluţie a ONU.

Liga Arabă a reintegrat în mai regimul sirian, ostracizat în ultimii 12 ani din cauza represiunii din 2011 a revoltei populare declanşate pe fondul Primăverii Arabe şi care a degenerat în război civil.

Conflictul a făcut aproximativ o jumătate de milion de morţi, fiind implicați actanți regionali și internaționali.

Opoziţia siriană şi-a pierdut mult din influenţa şi sprijinul de care se bucura din partea ţărilor din regiune.

Riadul a sprijinit iniţial grupurile rebele siriene la începutul conflictului. Acum, el şi-a restabilit legăturile cu Damascul.

Turcia, principalul susţinător al rebelilor care controlează părţi din nordul Siriei, a dat, de asemenea, semne de apropiere de regimul Bashar al-Assad.

HCN a considerat că reintegrarea regimului în lumea arabă comportă ,,riscul” de a vedea regimul respingând orice soluţie politică.

La 19 mai, summitul arab, la care a participat preşedintele al-Assad, a subliniat ,,necesitatea de a se lua măsuri efective şi eficiente pentru a ajunge la o soluţionare” a conflictului din Siria.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, într-un discurs în faţa Consiliului de Securitate la sfârşitul lui mai, a estimat că ,,noua activitate diplomatică” din regiune cu începere din aprilie ,,ar putea reprezenta o oportunitate dacă este valorificată”.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *