logo
RNTV Live

Operațiuni de verificare în București: Polițe RCA falsificate descoperite la o instituție publică

diicot
Theo Tănăsescu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au decis să înceapă urmărirea penală împotriva unui inculpat, sub aspectul instigării la săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică în formă continuată, conform articolului 249 din Codul Penal, cu aplicarea articolului 35 alin. (1) din Codul Penal, și uz de fals în formă continuată, conform articolului 323, teza I din Codul Penal, cu aplicarea articolului 35 alin. (1) din Codul Penal, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Autoritățile au făcut deschideri la mai multe locații

În urma obținerii autorizațiilor legale din partea instanței competente, au fost desfășurate percheziții domiciliare în diverse locații din municipiul București, inclusiv la sediul unei societăți comerciale și în domiciliile unor persoane fizice. Operațiunile au fost efectuate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 1 București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Concret, s-a constatat că în intervalul 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a polițelor RCA “Webtool”, aparținând unei societăți de asigurări, în virtutea unui contract de broker de asigurare, în mod repetat și în cadrul aceleiași schemă infracționale, inculpatul a influențat angajații să introducă informații false în câmpurile destinate completării a 109 polițe RCA pentru vehiculele unei autorități publice. Prin aceasta, s-a atestat în mod eronat că aceste vehicule nu sunt înmatriculate, rezultând emiterea a 109 polițe RCA cu date incorecte și prime de asigurare reduse de către societatea de asigurări.

Ulterior, inculpatul modifica poliţele emise prin înscrierea unor prime de asigurare mai mari, pe care le remitea beneficiarului asigurat.

Inculpatul a obţinut beneficii materiale rezultate din falsificarea poliţelor, creând un prejudiciu în patrimoniul societăţii de asigurare în valoare de 708.882,33 lei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor