În perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2023, autoritățile române și partenerii lor din statele membre Schengen au colaborat într-o amplă operațiune de identificare și depistare a persoanelor și obiectelor semnalate în cadrul Sistemului Informatic Schengen (SIS).
Peste 700 de identificări
Eforturile combinate ale polițiștilor români și partenerilor din spațiul Schengen au dus la depistarea a 730 de persoane care erau subiectul unor semnalări în SIS. Acest lucru a fost posibil prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Inspectoratului General al Poliției Române, care a facilitat schimbul suplimentar de informații.
18 mandate europene de arestare puse în aplicare
În cadrul acestei operațiuni, au fost puse în aplicare 18 mandate europene de arestare. Polițiștii români au reușit să depisteze 71 de persoane semnalate de alte state membre pentru refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 214 persoane căutate în vederea participării la proceduri judiciare și 8 persoane semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
Documente și autovehicule recuperate
Pe lângă persoane, autoritățile române au recuperat și 34 de documente și au găsit 52 de autovehicule căutate de partenerii din spațiul Schengen. Acestea puteau fi confiscate sau utilizate ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
Colaborarea reciprocă a dus la identificarea persoanelor urmărite în străinătate
Colaborarea dintre România și partenerii săi a condus și la identificarea a 189 de persoane urmărite de autoritățile române pe teritoriul altor state membre. Din acest total, 20 erau urmărite de Poliția Română în baza mandatelor europene de arestare, 15 erau semnalate pentru refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 19 pentru participarea la proceduri judiciare, iar 9 erau considerate dispărute de autoritățile române.
Recuperare de documente și autovehicule în străinătate
Partenerii străini au reușit să identifice 20 de documente și 14 autovehicule căutate de autoritățile române pe teritoriul lor, în vederea confiscării sau utilizării ca probe în cadrul procedurilor penale.
Această operațiune reușită este un exemplu elocvent al colaborării eficiente între autoritățile române și cele din statele membre Schengen, cu rezultate semnificative în depistarea persoanelor și obiectelor semnalate în SIS, precum și în punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare. Aceste eforturi comune contribuie la întărirea securității și justiției în Europa.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.