La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, o adolescentă în vârstă de 17 ani, diagnosticată cu o afecțiune medicală extrem de rară numită sindrom de pensă aorto-mezenterică, a suferit cu succes o intervenție chirurgicală folosind cea mai avansată tehnică laparoscopică.

Sindromul de pensă aorto-mezenterică este o afecțiune extrem de rară, cu o incidență de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acest caz a fost primul înregistrat în județul Bihor și al doilea publicat în țară.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Lisa Crăiuţ, a subliniat că atât identificarea acestui caz rar, cât și metoda chirurgicală adoptată reprezintă premiere medicale la nivelul județului Bihor. Adolescenta suferea de simptome digestive severe timp de mai bine de șase ani, incluzând greață, vărsături, balonare, dureri abdominale și pierdere în greutate.

Pe data de 19 septembrie, a fost adusă la Spitalul Clinic Județean din Oradea prezentând dureri abdominale, deshidratare și o greutate de doar 40 de kilograme la o înălțime de 1,68 metri.

Diagnosticarea sindromului de pensă aorto-mezenterică, o cauză rară de obstrucție intestinală, a necesitat o abordare multidisciplinară.

Simptomele cronice, riscul de malnutriție severă și dezechilibrele hidroelectrolitice ar fi putut duce la decesul pacientei în timp. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis intervenția chirurgicală prin realizarea unui bypass, care este o tehnică avansată.

Această tehnică implică izolarea porțiunii obstrucționate a duodenului și crearea unei noi rute pentru conținutul stomacului, evitând zona comprimată, prin intermediul unei anastomoze duodeno-jejunale latero-laterale.

Intervenția a fost realizată folosind tehnica laparoscopică, care este minim invazivă și presupune utilizarea unor instrumente endoscopice pentru a accesa abdomenul prin incizii foarte mici. Această abordare prezintă avantaje majore pentru pacient, inclusiv o recuperare mai rapidă datorită inciziilor mai mici și un risc redus.

O altă inovație a fost utilizarea suturii mecanice în locul celei manuale, folosind un stapler liniar pentru a aplica agrafe la distanțe egale pe porțiunile intestinului care necesitau unire, reducând semnificativ durata intervenției chirurgicale.

Operația a avut loc pe 26 septembrie și a durat aproximativ o oră și jumătate. Pacienta a avut o evoluție postoperatorie rapidă și favorabilă, putând reveni la alimentația orală și manifestând o bună toleranță digestivă.

Reprezentanții spitalului au așteptat să ofere informații despre cazul acestei tinere pentru a verifica progresul său, care s-a simțit mult mai bine și a fost supusă unor controale medicale periodice pentru monitorizare.

Echipa medicală care a reușit să trateze acest caz rar a fost formată din specialiști în chirurgie pediatrică, chirurgie generală și oncologică, anestezie și terapie intensivă și imagistică medicală, care au colaborat strâns pentru a obține succesul intervenției.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *