Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat o creștere de 80% în numărul noilor cazuri de Covid-19 la nivel global în ultima lună. Această informație a fost dezvăluită recent de OMS, la scurt timp după ce a identificat o nouă „variantă de interes”.
În luna mai, OMS a declarat că pandemia Covid-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate la nivel mondial, dar a avertizat că virusul va continua să se răspândească și să sufere mutații, ducând la creșteri sporadice în numărul de infecții, spitalizări și decese.
Conform actualizării săptămânale a OMS, între 10 iulie și 6 august, statele au raportat aproximativ 1,5 milioane de cazuri noi de Covid-19, reprezentând o creștere de 80% față de cele 28 de zile anterioare. În ciuda acestui fapt, numărul de decese a scăzut cu 57%, ajungând la 2.500.
Totuși, OMS a subliniat că cifrele raportate nu reflectă situația reală, întrucât multe țări efectuează mai puține teste și monitorizări decât în etapele anterioare ale pandemiei.
Un număr semnificativ de noi cazuri au fost înregistrate în regiunea Pacificului de Vest, cu o creștere a infecțiilor de 137%, conform OMS. De asemenea, mai multe țări din emisfera nordică, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Japonia, au consemnat o creștere a numărului de cazuri în ultimele săptămâni.
Experții au sugerat că reuniunile și călătoriile din timpul verii, scăderea imunității și apariția unei noi subvariante ar putea fi factori contribuitori la această creștere.
Recent, OMS a identificat subvarianta EG.5 a variantei omicron ca fiind o „variantă de interes” din cauza creșterii constante a prevalenței sale. Peste 17% din toate cazurile raportate la mijlocul lunii iulie au fost atribuite subvariantei EG.5, în creștere față de 7,6% cu o lună înainte, potrivit OMS.
Subvarianta EG.5, numită neoficial „Eris” pe internet, derivă din linia XBB a virusului și pare să fie mai contagioasă decât alte variante cunoscute. De asemenea, se presupune că ar putea evita imunitatea naturală a organismului uman. Cu toate acestea, riscul apariției unor simptome grave de Covid-19 legate de această subvariantă este considerat scăzut de către OMS, care a comparat-o cu alte subvariante recente ale omicron.
În ciuda acestor evoluții, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că există în continuare un risc de apariție a unei variante mai periculoase, care ar putea duce la o creștere rapidă a numărului de cazuri și decese.
Specialiști din domeniul sănătății, precum Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, subliniază că situația reală a Covid-19 rămâne incertă în întreaga lume. El susține necesitatea unei monitorizări riguroase a stării de sănătate a populației și sugerează analiza apelor reziduale pentru a identifica tendințele legate de virus.
În ciuda nivelurilor ridicate de imunitate dobândite prin vaccinare sau infecții anterioare, Covid-19 rămâne o amenințare semnificativă, inclusiv prin complicațiile pe termen lung cunoscute sub numele de „Covid de lungă durată”. OMS îndeamnă țările să intensifice eforturile de vaccinare pentru a controla răspândirea virusului.
Companiile farmaceutice precum Pfizer/BioNTech, Moderna și Novavax lucrează la actualizarea vaccinurilor împotriva Covid-19 pentru a aborda noile subvariante ale virusului, inclusiv cele din linia XBB a omicronului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.